Sparsi u finalu NBA!

Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sparsi u finalu NBA!



Košarkaši San Antonija prvi su finalisti NBA lige. Sparsi su u četvrtak ujutro u Finiksu pobedili Sanse 101:95 i okončali seriju rezultatom 4-1.

Tim Dankan je postigao 31 poen i 15 skokova, a ponovo mu je pomogao tandem Đinobili - Parker. Argentinac je postigao 19 poena, uz 8 skokova i 6 asistencija, dok se Francuz zaustavio na 18 poena.

U poraženom timu ubedljivo najbolji bio je Amari Stodemmajer sa 42 poena i 16 skokova, ali je njegov prosečni učinak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 37 poena po meču bio nedovoljan za više od jedne pobede u seriji.

NBA plej of nastavlja se u noći između četvrtka i petka petim mečom serije Majami - Detroit, koji počinje u dva iza ponoći, uz direktan prenos na TV B92. Rezultat u seriji je 2-2, šesta utakmica igra se u subotu u Detroitu, a eventualna sedma u ponedeljak u Majamiju.

Finalna serija počinje u sledeći četvrtak, 9. juna, mečom u San Antoniju.

Sparsi su treći put u sedam sezona ušli u finale, a u oba dosadašnja pokušaja osvajali su prsten (1999. i 2003. godine). Greg Popovič ima drugi najbolji procenat dobijenih mečeva za osvajanje serije u istoriji lige: u 21 meču njegov tim mogao je da eliminiše protivnika, a poraz u meču broj 4 ove serije bio je tek peti neuspeh (76,2 odsto).

Meč je prelomljen početkom treće četvrtine, kada su Sparsi napravili seriju 18-4, tokom koje su igrali toliko dobru odbranu, da su naterali Sanse na četiri izgubljene lopte, četiri promašaja i udelili Džou Džonsonu dve blokade! Osamnaest i po minuta pre kraja bilo je 69:56.

Nada za domaći tim nije nestala do samog finiša - 2'45'' pre kraja Džim Džekson je trojkom sveo razliku na tri poena (93:90). Sledeća dva minuta prošla su bez koša za Sanse, a u poslednjih 50 sekundi San Antonio je ušao sa 97:90. Međutim, nade probuđene spektakularnim povratkom Red Soksa u polufinalu bejzbol lige (iz 0-3 u 4-3) ili Liverpulovim preokretom u Istanbul ostale su neispunjene.

MVP sezone Stiv Neš završio je meč sa 21 poenom i 10 asistencija, ali je ostatak tima zakazao - Džonson nije ponovio četvrti meč, pa je ostao na 14 poena, Merion opet nije stigao do druge cifre (8 poena), a Kventinu Ričardsonu 28 minuta na terenu nije bilo dovoljno da pogodi koš.

Razmere sjajne Amarijeve igre biće jasne iz perspektive: on je prvi igrač Sansa koji je vezao 30+ poena u pet mečeva još od Barklija 1993. godine, prvi koji je ikad to uradio u plej ofu. Sa 37 poena po meču oborio je rekord Karima Abdul-Džabara za prosek na debiju u finalu konferencije, a sa 11 plej of mečeva sa 30+ poena preuzeo je od Kobija Brajanta prvo mesto u konkurenciji igrača do 23 godine (Kobi ostao na 10).

Međutim, ni takav nastup nije mogao da skine lošu karmu Sansa, koji su trinaesti tim u istoriji koji je u plej ofu izgubio tri uzastopna meča kod kuće. I poslednji put kada se u Arizoni igralo finale dogodila se ista stvar - u finalu lige 1993. godine protiv Bulsa. U 59 NBA sezona najefikasniji timovi lige osvojili su samo 10 titula, a ovo će biti 27. sezona u kojoj tim sa najboljim skorom ligaške faze ostaje bez prstena.

"Uvek boli kada izgubite. Uvek se osećate frustrirano kada vas pobede, a nas je pobedio tim koji je iskusniji od nas. Ja u drugom poluvremenu stvarno nisam igrao dovoljno dobro da bismo pobedili", rekao je posle utakmice Stiv Neš.

"Morali smo da usporimo malo igru jer nismo u napadu dobri kao oni. Malo smo bolji u odbrani, iskoristili smo to, što nam je omogućilo pobedu", objasnio je trener San Antonija Greg Popovič čvršću odbranu Sparsa na početku drugog poluvremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.