Španska sela u španskoj ligi

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španska sela u španskoj ligi

Da li ćemo i ove sezone gledati trku udvoje? Ili će Dijego Simeone uspeti da digne iz pepela svoj Atletiko? Hoće li se dogoditi neki novi Hetafe?

Sve su to pitanja na koja ćemo odgovore početi da dobijamo od petka uveče, kada zvanično startuje nova sezona španske La Lige.

Sasvim je jasno da su Barselona i Real Madrid prvi favoriti za osvajanje titule šampiona, ali okolnosti u dva najveća španska kluba nisu tako sjajne, iz različitih razloga.

Barselona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odbranu trofeja ulazi sa značajno pojačanom ekipom, ali ostaje da se vidi da li će i kako dodavanje Antoana Grizmana i Frenkija de Jonga uticati na izgled šampionskog tima.

Katalonci će sezonu otvoriti utakmicom protiv Atletik Bilbaa, što će biti prilika za trenera Ernesta Valverdea da prvi put zvanično isproba nove zamisli, ideje i da velikom broju navijača demonstrira šta mogu da očekuju od svojih ljubimaca u novoj takmičarskoj godini.

Večeras počinje španska liga, utakmicom Bilbao - Barselona (21.00). Katalonci kreću u odbranu titule sa još jačim timom, a dvojka nije zanemarljiva - kvota 1,75.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bilbao - Barselona.

Najveći konkurent Barseloni bi trebalo da bude Real Madrid, tim koji se i dalje oporavlja od odlaska Kristijana Ronalda i pred čijim trenerom Zinedinom Zidanom je ozbiljan zadatak povratka na šampionski kolosek.

Prošlosezonsko treće mesto na tabeli je bilo alarm da na stadionu Santjago Bernabeu stvari ne funkcionišu kako treba, pa je predsednik Florentino Peres odlučio da odreši kesu i da timu doda još jednu veliku zvezdu - Edena Azara.

U Madrid je stigao i Luka Jović, a na izlaznim vratima se već mesecima nalaze ozbiljna fudbalska imena poput Gareta Bejla i Džejmsa Rodrigesa.

Španski mediji ističu i da bi potencijalno iznenađenje mogao da bude Brahim Dijas, 20-godišnjak pristigao iz Mančester sitija, pred kojim je zadatak da zameni učinak Marka Asensija, supertalentovanog fudbalera koji će propustiti veći deo sezone, možda i kompletnu, zbog teške povrede.

Velike promene su se dogodile i na crveno-beloj strani Madrida, gde najplaćeniji trener u Španiji Dijego Simeone počinje praktično od nule, bez Antoana Grizmana, Dijega Godina, Felipea Luisa, Huanfrana, Rodrija...

Ipak, uprava kluba nije sedela skrštenih ruku, pa će Argentinac na raspolaganju imati senzacionalnog mladog Portugalca Žoaa Feliksa plaćenog 126 miliona evra, te doskorašnjeg beka Totenhema Kirana Tripijea i učenika Realove fudbalske škole Markosa Ljorentea.

Za mesto u Simeoneovom timu boriće se i mladi reprezentativac Srbije Ivan Šaponjić, koji je iznenađujuće stigao iz Benfike, u kojoj nije uspeo da se pronađe, niti da dobije pravu šansu u seniorskom sastavu.

Nadu da će moći da ugroze vodeću trojku gajiće Valensija, koja će verovatno ostati bez Rodriga, pa će morati da se potpuno da se osloni na kreativnost Danija Pareha i Karlesa Solera, uz velika očekivanja od novopridošlice iz Selte Maksija Gomesa.

Đulen Lopetegi je imao katastrofalan boravak u Realu, a svoju reputaciju će pokušati da povrati u Sevilji, koja je u međusezoni ostala bez Visama Ben Jedera i Pabla Sarabije.

Njihova mesta će probati da zauzmu Luk de Jong i Oliver Tores, a veliku snagu klubu daće i povratak dokazanog sportskog direktora Monkija, koji je uspeo da potroši više od stotinu miliona evra u aktuelnom prelaznom roku.

Za mesto u Evropi će se boriti Atletik Bilbao, Hetafe, Betis i Real Sosijedad, dok je pred donedavnim drugoligašima Granadi, Maljorci i Osasuni da dokažu da za njih zaista ima mesta u elitnom rangu takmičenja.

Srbija će imati osmoricu svojih predstavnika u La Ligi, a posle mnogo godina i dvojicu koji će se boriti za titulu, nekadašnje saigrače iz mlade reprezentacije Srbije Luku Jovića i Ivana Šaponjića.

Bivši igrač Crvene zvezde će se boriti za mesto u timu Real Madrida, dok je izdanak škole Partizana pokušati da opravda iznenađujući transfer u Atletiko Madrid.

Darko Brašanac je konačno završio sa Betisom i potpisao je trajni ugovor sa Osasunom, Marko Dmitrović je sigurna "jedinica" Eibara, dok se Nemanja Gudelj vratio u Evropu i obukao dres Sevilje.

Nemanja Maksimović će i ove sezone biti standardni veznjak Hetafea, a ostaje pitanje da li će Nemanja Radoja uspeti da nađe novi angažman posle burnog odlaska iz Selte.

Maljorka će imati dvojicu Srba, prošle sezone najboljeg štopera poljske lige Aleksandra Sedlara i bivšeg napadača Radnika iz Surdulice Igora Zlatanovića.

Nepoznanica u Primeri ima više nego inače, niti su sve ekipe kompletirane, niti su novajlije uspele da se potpuno uklope u ekipe čije dresove će nositi u predstojećoj sezoni.

Zato – nikad više španskih sela u španskoj ligi i nikad više razloga da nam španski fudbal priredi sezonu bogatu iznenađenjima i neočekivanim ishodima, na obe strane tabele.

Prvo kolo La Lige:

petak

21.00 Atletik Bilbao - Barselona

subota

17.00 Selta - Real Madrid

19.00 Valensija - Real Sosijedad

20.00 Maljorka - Eibar

21.00 Leganes - Osasuna

21.00 Viljareal - Granada

nedelja

17.00 Alaves - Levante

19.00 Espanjol - Sevilja

21.00 Betis - Valjadolid

22.00 Atletiko Madrid - Hetafe

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.