Početak španske dominacije – 8 medalja i 10 polufinala u pet godina

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 10:42

Početak španske dominacije – 8 medalja i 10 polufinala u pet godina

Vaterpolisti Španije osvojili su zlatnu medalju na Svetskom kupu u Los Anđelesu.

"Crvena furija" u finalu je pobedilia Italiju 10:4 i na dominantan način je uzela trofej u prvom izdanju novoformiranog takmičenja, koje je zamenlio Svetsku ligu.

Španci su nastavili kontinuitet dobrih rezultata, a na put uspeha vratili su se posle godina razočaranja i neuspeha.

Španija 2015. prvi put u istoriji nije uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo, usledilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je peto mesto na EP 2016. godine i sedmo na Olimpijskim igrama u Rio de Žanieru, što svakako nisu bili zadovoljavujući rezultati za jednu vaterpolo silu.

Krajem 2016. godine na čelo seniorskog tima došao je trener David Martin, koji je debitovao devetim mestu na SP 2017. godine što nije nagoveštavalo da bi Španija mogla ponovo da postane favorit za medalje u bliskoj budućnosti.

A onda je opet došla potvrda da je Španija zemlja sporta, koju nikada ne treba otpisivati. Možda nekada padne, ali se onda vrati još jača.

To su pokazali i španski vaterpolisti, koji su 2018. godine započeli veličanstvenu seriju i žetvu medalja sa najvećih takmičenja.

Sve je krenulo pre pet godina, kada su Španci osvojili bronzu u Svetskoj ligi, prvu medalju posle šest godina, od srebra u SL 2012.

Od tog trenutka vaterpolisti Španije stigli su najmanje do polufinala svih takmičenja u kojima su igrali, izuzev SP 2018. i Svetske lige 2021. godine, takmičenja za koje se nije se kvalifikovala.

U finalu planetarnog šampionata u Budimpšeti prošle godine, Španci su se popeli na krov sveta, prvi put posle više od dve decenije i SP 2001. godine u Fukuoki. Istog leta osvojeno je treće mesto u Svetskoj ligi, kao i bronza na Evropskom prvenstvu u Splitu.

Za prethodnih pet godina osvojeno je ukupno osam odličja (dva zlata, po tri srebra i bronze), igrali su 10 polufinala svih takmičenja, a priliku za potvrdu dominacije Španija će imati u ovog jula u Japanu, gde će braniti titulu prvaka sveta.

Svetski kup u SAD bio je samo zagravanje za ono što Špance očekuje od 14. do 30 jula u Fukuoki, gde će biti glavni favorit za zlato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.