Španci na tapetu Svetske antidoping agencije: Razočarani smo zbog toga što radite

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 20:31

Španci "na tapetu" Svetske antidoping agencije: Razočarani smo zbog toga što radite

Svetska antidoping agencija (WADA) izdala je ovog petka saopštenje u kojem dovodi u pitanje postupke Španske antidoping komisije u sportu (CELAD).

Povod za saopštenje su navodne nepravilnosti koje su izašle na videlo poslednjih nedelja.

Sporni su određeni "nerešeni slučajevi" koje španska antidoping agencija nije završila u predviđenom roku i stoga je WADA te "slučajeve" sada predala na kontrolu drugim agencijama.

WADA je, kako je rekla, preduzela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma neobičnu meru 2023. godine o povlačenju tri slučaja bioloških pasoša sportista (ABP) i predala ih relevantnim međunarodnim federacijama na kontrolu i proveru.

"U dva druga slučaja ABP i WADA su CELAD-u nametnuli stroge rokove da donese odluku", rečeno je u saopštenju Svetske anti-doping agencije.

Pored toga, najviše svetsko telo za borbu protiv dopinga potvrdilo je da "nekoliko meseci, kao deo svog programa praćenja usklađenosti (sa španskom anti-doping agencijom), bilo svesnih tekućih problema, uključujući nekoliko spornih pitanja vezanih za testiranje i upravljanje rezultatima“.

Predsednik WADA Vitolda Banka, izjavio je da organizacija kojom rukovodi "već neko vreme istražuje ovaj slučaj".



"Znamo veoma dobro duboko ukorenjene probleme u španskom antidopingu. Razočaran sam nivoom saradnje koji smo dobili od CELAD-a dok nastojimo da poboljšamo sistem za španske sportiste. Činjenica da ima pozitivnih slučajeva koji nisu na vreme lečeni, uprkos redovnom praćenju WADA, je neprihvatljiva",
izjavio je šef svetske antidoping agencije.

WADA je takođe iskazala zabrinutost u vezi sa razvojem i primenom Zakona o borbi protiv dopinga, posebno u vezi sa načinom na koji se sprovodi Zakon o borbi protiv dopinga iz 2021. godine.

Iako je WADA podržala usvajanje zakona, od tada je postalo očigledno da način na koji se zakon tumači i primenjuje nije u skladu sa uslovima Svetskog antidoping kodeksa. WADA inače uvek zadržava pravo da zahteva izmene i dopune zakona kada se primenjuju na pogrešan način ili na način koji dolazi u sukob. sa Kodeksom.

Otuda, Svetska antidoping agencija će preduzeti konkretne mere kako bi, ne samo španska antidoping agencija, buile u skladu sa najvišim standardima u skladu sa Svetskim antidoping kodeksom, uključujući krivično gonjenje slučajeva gde je to potrebno.

"WADA sa svojim uobičajenim zakonom i postupajući u najboljem interesu čistog sporta, prati i detaljno istražuje sve neregularnosti i neusklađenosti. Ako se oni ne reše brzo i efikasno, jasno je da će biti značajnih posledica po španski sport", poručio je Banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.