Šorom: Reformatska crkva u Šafarikovoj ulici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šorom: Reformatska crkva u Šafarikovoj ulici

Među mnogobrojnim crkvama u Novom Sadu, nalazi se i Reformatska crkva. Interesantna je po mnogo čemu, a mi je predstavljamo u ovonedeljnoj rubrici "Šorom".

Prvi hram pripadnika reformatsko-kalvinističke veroispovesti nalazio se u običnoj kući, sadašnjoj Turgenjevoj ulici, ali on je izgoreo 1849. godine. Broj reformata je rastao i oni su planirali izgradnju crkve, pa se tome pristupilo 1862. Ona se danas nalazi na uglu Šafarikove i Ulice Pap Pavla.

Građevina je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastala po projektu poznatog arhitekte Georga Molnara na prostoru nekadašnje pijace sena. Izgradnja Reformatske crkve završena je 1865. godine. Zanimljivost kod tog objekta jeste što je vitlejemska zvezda na zvoniku crkve, na neogotičkom tornju, jedini simbol na čitavom zdanju. Ne postoje nikakvi drugi sakralni i religiozni simboli.

U toj crkvi obavljaju se krštenja, pričesti, svadbe. Propovedi na bogosluženjima drže se na mađarskom jeziku, a odnedavno i na srpskom. Prema rečima sveštenika, pored vernika koji su prisutni na službama, vrata su otvorena za sve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.