Sombor: Vreme idealno za komarce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Vreme idealno za komarce

Komarci su najdosadniji i najnepoželjniji insekti tokom leta. Stručnjaci kažu da je ova godina pogodna za razmnožavanje komaraca. 

Interesantan podatak je da, od oko 3.000 vrsta komaraca, u Specijalnom rezervatu "Gornje Podunavlje" ima i zaštićenih vrsta.

Ipak, kada je u pitanju somborska opština koja je po površini jedna od najvećih u Srbiji, otežavajuća okolnost su vodene površine koje su idealne za razmnožavanje komaraca.

Na osnovu međusobno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpisanog Ugovora između Grada Sombora i preduzeća Oris doo Sombor i Ciklonizacija AD Novi Sad za 2018. godinu, vrše se usluge suzbijanja komaraca na teritoriji Grada Sombora, shodno planu i programu.

"Larvicidni tretman se obavlja svakodnevno, od predviđenih 162 hektara do sada je urađeno 81 hektar. U potpunosti je realizovana podela bioloških tableta za suzbijanje larvi komaraca po domaćinstvima. Tretman odraslih komaraca iz vazduha izvršen je na površini od 3.200 hektara od ukupno predviđenih 4.500, dok je tretman odraslih komaraca sa zemlje izvršen na površini od 10.866 hektara od ukupno predviđenih 13.000.

Istovremeno se vrši i monitoring (praćenje brojnosti i vrste jedinki) larvi i odraslih komaraca, koji je do sada urađen na 140 uzoraka. Pripremni radovi za primenu larvicida (košenje rastinja duž obala kanala) je urađeno na površini od 13 hektara koliko je i predviđeno po planu i programu", rekao je Viktor Despotović, pomoćnik načelnika u Odeljenju za komunalne poslove grada Sombora.

Biološki tretman larvi komaraca iz vazduha biće realizovan kada budu optimalni uslovi, kao što su vodostaj Dunava, meteorološki uslovi i drugi, ističe Despotović.

"Tretira se Sombor i svih 15 sela. Uključena su i prigradska naselja, industrijska zona, izletišta, šetališta u okolini grada. Mape sa lokacijama na kojima se vrši tretman su javno dostupne na internet i Facebook stranici preduzeća "Oris" doo Sombor. Od maja 2018. godine larvicidni tretman se vrši u kontinuitetu. Suzbijanje odraslih komaraca sa zemlje se vrši ULV tehnikom, preparatom na bazi aktivne materije deltametrin, dok se tretman iz vazduha sprovodi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina. Preparati su štetni za pčele, s tim u vezi pčelari se obaveštavaju putem medija i telefonskim pozivima. Predostrožnosti radi košnice treba da se zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje 5 kilometara od mesta vršenja tretmana. Delovanje preparata traje 3 dana", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.