Sombor: Osmočasovno radno vreme zamenili sa dva na dva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 12:25

Sombor: Osmočasovno radno vreme zamenili sa "dva na dva"

Osmočasovno radno vreme svakog radnog dana je nešto što praktikuje većina poslodavaca. Međutim, retki su poslodavci kod kojih se radi po principu “dva na dva“. Ovakav potpuno neuobičajeni sistem radnog vremena u zapadnobačkom okrugu praktikuje preduzetnica iz Sombora, koja kaže da je takva satnica uglavnom zastupljena u Rusiji iz koje je došla da živi i radi u Somboru. Zaposleni, koji rade dva dana po 11 sati, nakon čega imaju dva slobodna dana, ističu da ovakav način rada ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi menjali, jer praktično 15 dana imaju slobodnih u toku meseca i više im ostane vremena za privatne i porodične obaveze.

Dva dana radna, dva dana neradna, po tom sistemu organizacije posla, koji je neuobičajen kod ovdašnjih poslodavaca, zaposlene radnice obavljaju svakodnevne zadatke u salonu lepote preduzetnice Ekatarine Ačai. Ekatariju je u Sombor, gde živi i radi pet godina, iz rodnog Sočija u Rusiji dovela ljubav prema životnom saputniku.

"Ovakav princip rada, zastupljen je u Rusiji, naročito u salonima i prodavnicama, gde većina zaposlenih ljudi radi "dva na dva", dva dana se radi, a dva dana slobodno. Imam šest zaposlenih koji su primljeni na neodređeno vreme. U Sočiju sam se 2014. godine upoznala sa suprugom, zaljubili smo se, a ja sam rešila da dođem sa njim u Sombor. Ovde sam počela život i posao, srećna sam i zaljubila sam se u Srbiju..", kaže Ekatarina Ačai, vlasnica bjuti salona u Somboru.

U salonu se radi svakog dana i vikendom,kada ima najviše posla.

"Na početku mi je bilo teško da naviknem na to radno vreme, bilo mi je dugo da radim 11 sati dva dana, a da sam dva dana slobodna. Međutim,sada kada sam se navikla ne bih to menjala, shvatila da mi takvo radno vreme "dva na dva" više odgovara, jer mi ostaje mnogo više vremena za poslove kod kuće i oko porodice. Svakako, ostaje mi više vremena da se organizujem u privatnom životu", kaže Mirjana Naranđžić iz Sombora, zaposlena u salonu.

"Pre pet godina došla sam u Srbiju iz Rusije, jer mi ćerka studira u Srbiji. U Somboru sam čula za Ekatarinu i kada smo se upoznale počela sam da radim kod nje. Trudimo se da ovde u salonu bude opuštena atmosfera, kada kod nas dođu žene da budu opuštene, da se osećaju prijatno i od nas odu zadovoljne i lepe", kaže Jelena Krečković iz Moskve, zaposlena u salonu.

I ako se menjaju na dva dana, zaposleni ispunjavaju zakonski propisano radno vreme.

"Za pohvalu su poslodavci koji imaju dobre gestove koji odgovaraju zaposlenim radnicima, a takvih primera ima kod dobrih poslodavaca, gde su uređena prava i obaveze zaposlenih. Odseku inspekcije rada za Zapadnobački okrug najviše predstavki i prijava, koje stižu uglavnom anonimno, odnose se na otkaz ugovora o radu, prekovremene radne sate, neuručene obračune zarada i neipslaćene zarade", kaže Velibor Savković, republički inspektor rada.

Organizacija posla, gde zaposleni imaju 15 slobodnih dana u toku meseca, još uvek nije zaživela kod nas, a iskustvo zaposlenih kod poslodavca iz Sombora reprezentativan je primer da se i na ovaj način način može imati redovna plata i uspešno voditi posao, a da vam svaki dan nije radni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.