Smrt, dopingovanje, kladionice i špijunaža

Izvor: Politika, 27.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt, dopingovanje, kladionice i špijunaža

SMRT FUDBALERA ANTONIJA PUERTE: Antonio Puerta (22), fudbaler Sevilje i jednom reprezentativac Španije, preminuo je 28. avgusta. Njega je strefio infarkt dva dana ranije, u 28. minutu utakmice prvog kola španskog prvenstva protiv Hetafea. Pao je pred golom svog tima na travu kao pokošen. Usledili su dramatični minuti. Lekari su mu ukazali prvu pomoć i on se čak pridigao i uputio se ka svlačionici. Do bolnice je doživeo još tri infarkta. Saopšteno je da je preminuo zbog poremećaja desne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strane srca. Niz tragedija, među kojima neke potresu fudbal, nastavljen je smrću igrača izraelskog drugoligaša Hapoela iz Ber Ševe Zimbabveanca Časvea na treningu samo dan posle. U smiraj ove godine stigla je i vest iz Brazila da je umro vezni igrač drugoligaša Baije Kleber (31), nepuna dva meseca pošto je doživeo težak moždani udar.

DOPINGOVANA MERION DŽONS: "Sa velikim stidom stojim pred Vama i priznajem da sam izneverila Vaše poverenje. Bila sam nečasna i imate pravo da budete ljuti na mene. Bacila sam u blato moju porodicu, moju zemlju i sebe. Slagala sam sud 2003 kada sam rekla da se nikada nisam dopingovala. To je bila laž, Vaša visosti", – rekla je Merion Džons (32) početkom oktobra u prepunoj sudnici u Vajt Plejnsu, priznajući da je bila dopingovana u Sidneju 2000, kada je postala prva atletičarka s pet medalja na jednim istim olimpijskim igrama (zlata na 100, 200 i u štafeti 4x400, bronze u skoku udalj i štafeti 4x100). Međunarodna atletska federacija je odlučila da poništi sve njene rezultate i oduzme joj sve medalje od 1. septembra 2000 (Igre u Sidneju su bile od 15. septembra do 1. oktobra). Od "američke drage", kako su je nazvali pre sedam godina, dospela je na stub srama.

MARTINA HINGIS UZIMALA KOKAIN: Jedna od najboljih teniserki svih vremena Švajcarkinja Martina Hingis (27) objavila je početkom novembra da definitivno kači reket o klin. Na njenu odluku presudno je uticao nalaz da je na Vimbldonu ove godine koristila kokain. To je potvrđeno analizom njenog urina posle meča trećeg kola u kojem je poražena protiv Amerikanke Lore Grenvil (6:4, 6:2). Hingisova je priznala da je nalaz pozitivan, ali se čudila otkud kokain u njenom telu kada ga nikada nije koristila. "Ako nađu drogu u vašem telu, teško je objasniti da je niste uzimali", rekao je glavni čovek Ženskog teniskog udruženja (VTA) Lari Skot, smartajući da će Hingisova teško da dokaže da je nevina, iako je slučaj u rukama njenih advokata.

TUR D` FRANS: Najveću biciklističku trku na svetu "Oko Francuske" i ove godine su potresali skandali zbog dopingovanja. Jednog od najvećih favorita Danca Mihaela Rasmusena odstranila je njegova ekipa "Rabobank". Prethodno je uporno odbijao da ode na antidoping kontrolu. Pre njega, iz Trke je izbačen Kazahstanac Aleksandar Vinokurov koji je u grupi od nekoliko vozača za koje je procenjeno da će da se bore za tron posle ere neprikosnovenog Lensa Armstronga, sedmostrukog uzastopnog pobednika (1999-2005). Prvak Italije iz 1994. Kristijan Moreni takođe je koristio nedozvoljena sredstva. Kada je to potvrđeno krajem novembra, nacionalna federacija ga je kaznila na dve godine.

LAŽIRANJE I KLADIONICE: Ove godine se više nego ikada pre otvoreno govorilo o nameštanju u evropskom fudbalu kako bi ruke zadovoljno trljale kladionice. Evropska fudbalska federacija (Uefa) obratila se za pomoć Interpolu zbog opravdane sumnje da je bilo lažirano 15 utakmica u Istočnoj Evropi. Uefin predstavnik za štampu Vilijam Galjard je izjavio da se pretpostavlja da je takvih mečeva bilo i više, ali da je istraga ograničena na 15. Interpolu je predata dokumentacija na 96 strana zasnovana na podacima iz kladionica iz Azije. Nemački magazin "Špigl" je pisao da su osumnjičene ekipe iz Bugarske, Gruzije, Srbije, Hrvatske, Litvanije, Letonije i Estonije. O nameštanju se govorilo i u tenisu. Najveća sumnja je pala na najboljeg ruskog igrača Nikolaja Davidenka, četvrtoplasiranog na svetskoj rang-listi. Nekoliko igrača je izjavilo kako im je bio nuđen novac, a legendarni Amerikanac Džon Mekinro je izneo tezu da iza toga stoji ruska mafija. Zbog klađenja na mečeve na kojima je sudio optužen je delilac pravde u NBA košarkaškoj ligi Tim Donahju.

"ŠPIJUNSKE AFERE" U FORMULI 1: U ruke Meklarenovog šefa dizajna Majkla Kahlana došlo je 780 strana poverljivog dokumenta konkurentskog Ferarija koje je obezbedio inženjer u italijanskom timu Najdžel Stepani. Britanski tim je kažnjen sa 100.000.000 dolara i oduzimanjem svih bodova u ekipnom poretku Formule 1, ali su njegovi vozači Britanac Luis Hamilton i Španac Fernando Alonso odlukom Međunarodne automobilske federacije zadržali poene. Meklaren će uoči sledeće sezone morati da dokaže da u njegovim bolidima nema Ferarijevih "malih tajni". Meklaren je kasnije optužio Reno da poseduje podatke o njegovom bolidu do kojih je došao posle prelaska inženjera Fila Mekereta iz jednog u drugi tabor. On je, navodno, sa sobom poneo tri poverljiva diska.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.