Slavnić – jednoglasno

Izvor: Politika, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavnić – jednoglasno

Stručni savet KSS za selektora jednoglasno predložio Zorana Slavnića, promocija u utorak. – Aleksandar Kesar trener univerzitetske selekcije. –Vujošević: "Situacija je teška"

Proslavljeni košarkaški reprezentativac Zoran Slavnić, plejmejker jedne od najboljih ekipa u istoriji evropske košarke, jednoglasno je predložen za selektora Srbije na prvom sastanku novog Stručnog saveta. Očekuje se da će preporuku prihvatiti Upravni odbor na svojoj sednici u utorak i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će neposredno posle nje biti održana pres-konferencija na kojoj će Slavnić biti zvanično predstavljen javnosti. Posle jučarašnjeg sastanka, koji je trajao puna četiri časa, Slavnić je održao reč da neće davati izjave dok ne bude izabran za selektora.

Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da dođe na ovo mesto, kada je svojim izjavama punio novinske stupce, sada je rešio da obuzda svoj temperament dok "sudija ne odsvira kraj".

– Još sam pod suspenzijom. Pričaćemo u utorak... – rekao je Slavnić po završetku sastanka na kojem je bio u svojstvu člana Stručnog saveta.

Jednoglasno je usvojena i ostavka dosadašnjeg selektora Dragana Šakote koji je dan ranije obavestio KSS da prekida saradnju.

Za predsednika Stručnog saveta izabran je Ranko Žeravica, selektor rekorder sa sedam medalja na najvećim takmičenjima, koji jedini juče nije glasao, mada je od ranije poznat njegov stav da je Slavnić "idealno rešenje za selektora".

– Od sedmorice članova Saveta prisutni su bili Vujošević, Dalipagić, Radovanović i Slavnić, sa Pešićem i Maljkovićem koji imaju obaveze u španskom plej-ofu obavljene su konsultacije telefonom, dok jedino nismo mogli da stupimo u kontakt sa Žeravicom koji je trenutno u SAD – rekao je predsednik KSS Dragan Kapičić. – Slavnić je jednoglasno predložen za selektora. Raduje me pozitivna atmosfera koja je vladala na sastanku. Bilo mi je bitno da čujem kako razmišlja Stručni savet i kako kandidat reaguje na ovakav predlog. Raduje me i to što je Slavnić otvorio vrata za saradnju širem krugu stručnjaka i što su mnogi spremni da mu pomognu. Bilo je i određenih, dobronamernih primedbi. Što se tiče jedne od tačaka dnevnog reda za koju postoji veliko interesovanje, a to je način bodovanja za NLB i Superligu prilikom ulaska u Evroligu, raspravljano je o tome, ali očekujem da se time detaljnije pozabavi Upravni odbor.

Pomoćni trener Partizana Aleksandar Kesar predložen je za trenera univerzitetske reprezentacije koja bi trebalo da nas predstavlja ovog leta u Bankoku.

Stav Saveta je da KSS ima obavezu da sastavi što je moguće bolju reprezentaciju za ovo takmičenje, tim pre što je Beograd naredni domaćin (2009).

Da pojedini klubovi ne bi mnogo trpeli zbog Univerzijade, odlučeno je da se iz jednog kluba uzme najviše dva košarkaša.

Trener Partizana Duško Vujošević, novi selektor Crne Gore, posle jučerašnjeg sastanka je kao jedan od prioriteta naveo podmlađivanje reprezentacije:

– Situacija je teška. Reprezentacija praktično ne postoji i tek je treba stvarati. Predstoji nam vreme neuspeha i deo tog vremena treba da budu igrači koji će nam kasnije doneti uspehe. Što se tiče bodovanja za Superligu i NLB ligu, Stručni savet se nije usaglasio. Po meni, iluzorno je da Stručni savet diskutuje o nečemu na šta ne može da utiče.

Bivši selektor Jugoslavije i Hrvatske Mirko Novosel, koji je u reprezentaciji SFRJ maksimalno afirmisao Slavnića, iako još rovit od jedne operacije želeo je za "Politiku" da prokomentariše odluku Stručnog saveta KSS:

– Iskrene čestitke Slavniću o kojem imam izuzetno mišljenje. Došao je na mesto koje mu pripada, jer je jedan od najzaslužnijih za uspehe jedne slavne generacije. Koliko ga cenim potvrđuje i to što sam ga pozvao da bude moj specijalni gost kada najesen budem priman u Kuću slavnih u Springfildu.

Reprezentacija Srbije se tako, sto dana pre Evropskog prvenstva u Španiji (3-16. septembar), pomakla sa mrtve tačke.

Sad barem ima selektora koji će, imajući u vidu njegov prethodni rad, krenuti iz sve snage u podmlađivanje. Mnogi će reći da drugog puta i nema...

--------------------------------------------------------------------------

Učitelj Dražena i Đorđevića je ovo zaslužio

Potpredsednik Partizana Đorđe Čolović je jedan od onih koji daju bezrezervnu podršku Slavniću:

– Apsolutno podržavam predlog Stručnog saveta. U ovom trenutku boljeg rešenja nema. Od poznatih stručnjaka on je jedini slobodan i može sto odsto da se posveti državnom timu. On je otkrio Dražena Petrovića, Đorđevića, Kukoča i Rađu i zatim ih uveo u prvi tim. Imao je znanja da u njima prepozna talenat i bio hrabar da ih gurne u vatru. Takav pristup sada treba prezentaciji. Treba nam ozbiljno podmlađivanje, što je uvek bila Slavnićeva opcija.

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 26.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.