Skup atletskih zvezda u Monaku

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup atletskih zvezda u Monaku

Na mitingu Dijamantske lige „Herkules” nastupiće i naša rekorderka u skoku udalj Ivana Španović. – U centru pažnje Džastin Getlin (100 m) i duel u troskoku Pričardo–Tejlor

Miting Dijamantske lige „Herkules” u Monaku proglašen je za najbolji miting prošle sezone, a pri vrednovanju vodilo se računa o svemu – od organizacije do postignutih rezultata i publiciteta. Prošle sezone takmičenje na stadionu „Luj II” preko televizijskog prenosa gledano je u 154 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlje, a postignut je jedan svetski juniorski rekord, tri kontinentalna, 11 nacionalnih, dva rekorda Dijamantske lige i četiri rekorda mitinga.

Danas bi ovi brojevi mogli da budu nadmašeni, jer su mnogi olimpijski i svetski šampioni, svetski rekorderi i vodeći na svetskim rang-listama doputovali u Monako. Među njima biće i naša rekorderka u skoku udalj Ivana Španović.

– Trenutno smo usredsređeni na zalet i cilj je da Ivana tehnički što bolje izvede celu seriju skokova. Očekujem rezultate na nivou 6,80 do 6,90 metara, što bi potvrdilo dobru formu za predstojeće Svetsko prvenstvo u Pekingu. Nema svrhe da govorimo o konkurenciji, jer se zna da poziv na mitinge Dijamantske lige dobijaju samo najbolji– istakao je trener Goran Obradović pred odlazak u Monako.

To je tačno, ali svi pozvani se ne odazivaju uvek, jer je pred njima Svetsko prvenstvo i svako od njih želi da u Peking otputuje u najboljoj formi. Svako se za to priprema na svoj način i mora da odustane od učešća na nekim mitinzima, pa čak i na najizazovnijim poput ovog.

Pre dva dana organizatori su najavljivali učešće svetske šampionke Amerikanke Britni Ris i Nigerijke Blesing Okagbare, sjajne i u sprintu i u skoku udalj, ali njih nema na jučerašnjim listama prijavljenih. Sudeći po njima, u skoku udalj najveći favorit je Amerikanka Tijana Bartoleta, koja je ove sezone postavila lični rekord s 7,12 metara. Drugi najbolji rezultat sezone, ujedno i lični rekord, ima Kanađanka Kristabel Neti (6,99), zatim sledi Britanka Lorena Ugen (6,96), a po 6,95 m ove sezone skakale su Amerikanka Dženi Delouč (lični rekord 7,03), Ruskinja Darja Klišina (lični rekord 7,05) i Britanka Šara Proktor. Bjanka Stjuart (Bahami) dolazi u Monako s ovogodišnjim ličnim rekordom od 6,83 m, a naša rekorderka Ivana Španović (6,88 na otvorenom) ove sezone postigla je najbolji skok s 6,80 m (1. jul, Velenje).

To, naravno, ne znači da je Španovićeva autsajder u ovom društvu. Ove sezone preskočila je 6,98 m u dvorani, a na otvorenom zbog povrede smanjila je broj nastupa ili je skakala s skraćenim zaletom, tako da su njene trenutne mogućnosti nepoznanica za njene rivalke.

Kao prva ličnost mitinga mogao bi da se nametne Amerikanac Džastin Getlin, koji je ove sezone postavio lične rekorde na 100 m (9,74) i 200 m (19,57) i ubedljivo vodi na svetskim rang-listama. U Monaku će trčati na kraćoj stazi. Ljubitelji atletike s nestrpljenjem očekuju duel troskokaša Pedra Pabla Pričarda i Amerikanca Kristijana Tejlora, koji su ove sezone preleteli granicu od 18 metara (Pričard 18,08; Tejlor 18,06) i, pored svetskog rekordera Britanca Džonatana Edvardsa (1995: 18,29), Amerikanca Kenija Harisona (1996: 18,09) i Francuza Tedija Tamga (2013: 18,04), postali članovi ekskluzivnog „kluba 18”.

U bacanju kugle olimpijski šampion Poljak Majevski suprotstaviće se petorici Amerikanaca (svetski prvak Nemac David Štorl je otkazao), koji su ove sezone uveliko bacali preko 21 metra (Kovač čak 22,35), iako zasad ima skromnih 20,76 m. Novu pobedu i visoke skokove najavljuje Ruskinja Ana Čičerova (2,03 m), a iako najavljena Blanka Vlašić nije na listi prijavljenih… Rehabilitaciju za neočekivane poraze u Lozani, na prošlom mitingu Dijamantske lige, potražiće Hrvatica Sandra Perković u bacanju diska i Francuz Reno Lavileni u skoku motkom...

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.