Skudeto se osvaja protiv malih!

Izvor: MozzartSport.com, 24.Sep.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skudeto se osvaja protiv malih!

Statistika Serije A iz prošle sezone jasno ukazuje da će tim koji bude uspešniji u duelima sa ekipama iz donjeg dela tabele prvi proći kroz cilj i ove sezone

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Koliko se šampionske titule osvajaju u sudarima velikih klubova toliko se, ako ne i više, gube u susretima sa takozvanim malim timovima u prvenstvu. To je mantra koju vrlo često upotrebljavaju u Italiji kada takmaci u borbi za Skudeto igraju protiv fudbalskih "Pepeljuga" >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i kada je neophodno upozoriti fudbalere da bi svako opuštanje, u konačnom bilansu, moglo da bude kobno. Ni sledbenici te filozofije nisu bili možda svesni koliko imaju pravo do pojave statistike koja je to nepobitno potvrdila.

Pedantni fudbalski statističari na apeninskoj Čizmi su izračunali da je Roma izgubila prošle godine skudeto upravo u mečevima s timovima koji se nalaze u donjem delu tabele. Naime, Juventus je u dvadest utakmica s klubovima koji su završili prvenstvo od 11. do 20. mesta osvojio svih 60 bodova. Roma je protiv istih rivala inkasirala 48 bodova, 12 bodova manje.

Manjak koncentracije, pragmatičnosti i nemilosrdnosti nije platila samo Roma u prethodnom šampionatu, isto su prošli Napoli i Inter. Tim Rafe Beniteza izgubio je čak 28 bodova protiv "malih", a Inter još više - 29. To u prevodu znači da bi Napoli, da je imao isti učinak kao Juventus protiv "slabih", završio prvenstvo ispred Rome i Juvea, odnosno osvojio bi Skudeto. Sličan scenario bi zadesio i Macarijeve izabranike. Inter ne bi osvojio Skudeto sa 29 "izgubljenih" bodova ali bi osigurao plasman u Ligu šampiona.

Za razliku od Napolija i Intera, Milan je u godini kada je prvi put posle 16 sezona ostao bez plasmana u evropska takmičenja bio dosta solidan protiv lošije kotiranih timova Serije A. Alegri i Sedorf  su većinu bodova osvojili protiv "malih", 43 od  60, odnosno od 57 uknjiženih bodova na kraju prvenstva 80 posto je osigurano u nadmetanju sa slabijeplasiranim timovima. To nedvosmislenno ukazuje da  je problem Rosonera prethodne godine bio učinak protiv njemu ravnih, barem kada je u pitanju ekonomska moć, i to je mnogo ozbiljnija boljka za "terapiju" od one od koje boluju njihov gradski rival i Napoli.

STATISTIKA - Ime kluba i broj bodova koje osvojio u duelima sa ekipama plasiranim od 11. do 20. mesta

JUVENTUS     60 od 60

ROMA             48 od 60

MILAN            43 od 60

NAPOLI          32 od 60

INTER             31 OD 60

Piše: Željko Pantelić (Rim)

(Foto: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.