Škola tolerancije u prevenciji nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2016, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola tolerancije u prevenciji nasilja

U Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" u Pančevu od ovog polugodišta sprovodi se projekat "Svedoci tolerancije". Đaci od petog do osmog razreda će narednih nekoliko meseci sa psiholozima i pedagozima škole razgovarati o toleranciji vršnjačkom nasilju. Cilj projekta je što više razgovora o ovoj temi, kako bi deca bila svesnija ovog problema.

Posmatranjem i beleženjem konkretnih primera tolerancije ili netolerancije u svojoj školi đaci će uz pomoć psihologa i pedagoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učiti o tome kako da prepoznaju različite oblike nasilja, ali i kako da konstruktivno rešavaju eventualne sukobe. Nasilje u različitim oblicima je sveprisutna pojava a cilj je da deca postanu svesna tog problema.

"Cilj je da učenici pre svega osveste neka nasilna ponašanja. Da saznaju koji su mehanizmi proizvodnje održavanja i posledice nasilnog ponašanja . Želimo da ih u tom smislu osnažimo da pronađu efikasne načine reagovanja i da se zauzmu za sebe, ali da istovremeno nikada ne ugrožavaju drugog učenika", objašnjava Daniela Glavonić, pedagog.

Projekat se realizuje kroz tri faze. Prva faza odnosi se na povećanje svesnosti i osetljivosti za problem nasilja.

"Tu ćemo raditi na tome da učenici prepoznaju i definišu različite oblike nasilja, te da shvate koje su posledice nasilja na samopouzdanje i samopoštovanje. U drugoj fazi učenici će sticati i razvijati veštine komunikacije i asertivnog reagovanja. Želimo da steknu konkretne veštine kako da se ponašaju u situacijama nasilja. Treća faza podrazumeva vršnjačku edukaciju", napominje Danica Ljubičić, kreator radionica.

Radionice o borbi protiv vršnjačkog nasilja i značaju međusobne tolerancije namenjene su učenicima od petog do osmog razreda. Đaci koji učestvuju u ovom projektu imaće priliku da svoja iskustva i znanja prenesu svojim vršnjacima.

"Nekada je komunikacija među vršnjacima veoma delotvorna i dovodi do željenih rezultata. Oblici i vrste nasilja menjaju kontekst, tako da pre deset godina niste imali digitalno nasilje a danas je ono preplavilo sve nas. Nadamo se da će u skladu sa učeničkim interesovanjima ovaj projekat živeti", kaže Daniela Glavonić.

U ovoj se, inače, već godinama radi na prevenciji vršnjačkog nasilja, a aktuelni projekat podržao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.