Skok ispod proseka

Izvor: Politika, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skok ispod proseka

U poslednjim utakmicama "crno-beli" pod obručima hvatali znatno manji broj lopti od standardnog. – Prekosutra Olimpija u "Pioniru"

Partizanovi košarkaši imali su veći zbirni statistički učinak od Heliosa iz Domžala, ali su poraženi sa 79:76.

Ukupan indeks korisnosti igrača inače može da predstavlja varku – ubedljivo najviši posle 17 kola ima Crvena zvezda, trenutno pozicionirana daleko od vrha tabele, ali "crno-belima" brojke mogu da pokažu gde trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imaju problema.

Srpski šampion bio je bolji pred 1.700 gledalaca u Sloveniji praktično u svim elementima igre, osim u skakačkim duelima. Pod obručima je uhvatio 22 lopte, protivnik 30. Razlika u korist rivala bila je nešto manja nego dva dana ranije u Evroligi protiv Cibone u Zagrebu (24 prema 35). Skromnih 24 skoka Partizan je imao i u porazu od Huventuda 3. januara.

Da je beogradski tim u poslednje vreme u skoku najdalje od svojih standarda sugeriše to što je u tom pogledu i dalje ubedljivo najuspešniji u regionalnom takmičenju (prosek 31) – interesantno je da najviše skokova u napadu imaju poslednje dve ekipe NLB lige Slovan i Split. A pogotovu podatak da Partizan beleži čak 34 skoka u proseku u Evroligi, gde je do prošle nedelje bio treća, a sada šesta ekipa po broju dobijenih skakačkih bitki.

Pored centarske linije koja bi trebalo da povede glavnu reč u sledećim mečevima, značajan doprinos "u vazduhu" ponovo bi morali da daju odlični skakači na krilnoj poziciji: Dušan Kecman (nijedan skok protiv Heliosa, jedan u Zagrebu) i Bogdanović (po jedan na oba meča, u drugom na parketu samo devet minuta).

Skok je generalno bio najjače oružje Partizana, čiji je poraz od Heliosa koji je tokom sezone pokazao da ima igru na nivou većem od rejtinga košarkaša u timu, došao uz hendikep u vidu umora od bolno završenog meča sa Cibonom i odsustva suspendovanog trenera Vujoševića (pošto je žalba odbijena, pauziraće još jedan susret). Pri tom, u odsustvu TV prenosa, stoji i pitanje suđenja, na koje su "crno-beli" imali zamerke.

– Čestitam Heliosu na pobedi. U prvom poluvremenu smo napravili mnogo grešaka, ali u drugom smo okrenuli utakmicu u našu korist. Ipak, kada je trebalo da rešimo meč, sudije nisu imale ujednačen kriterijum. Na Kecmanu je prilikom pokušaja za tri poena u poslednjem napadu napravljen grub faul, a sudije se nisu oglasile, kaže Vujoševićev pomoćnik Aleksandar Kesar, koji je ekipu u poslednje dve godine od prvog podbacivanja lopte vodio na četiri zvanična meča u gostima, pa će mu derbi sa FMP Železnikom idućeg vikenda biti prvi u celosti proveden pored aut-linije pred Partizanovom publikom.

Poraz od Heliosa, kojem su kladionice kao autsajderu davale pet poena "fore", devet kola pre kraja regionalnog nadmetanja, umanjio je šanse za prvu startnu poziciju u "plej - ofu" NLB lige, ispred vodeće Cibone. Ali, posle prošlonedeljnog nastavka skoro dve decenije dugog posta protiv hrvatskog šampiona na njegovom terenu, eventualno Partizanovo osvajanje pobedničkog pehara u duelima sa Zagrepčanima i bilo bi mnogo efektnije ako bi se odigralo uprkos njihovoj prednosti domaćeg terena.

Za ovosezonsku sliku "crno-belih" i od trofeja u NLB ligi mnogo je važniji rasplet u Evroligi, koji kako stvari stoje, najviše zavisi od utakmice sa Olimpijom u "Pioniru" prekosutra od 20.45 časova. Jedina utakmica od četiri ove godine u kojima je Partizan bio sjajan u skoku, bila je ona protiv Ljubljančana pre deset dana u NLB ligi u "Tivoliju", kada je pod koševima pokupio 40 lopti, 13 više od sledećeg suparnika...

G. Kovačević

[objavljeno: 15.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.