Skitišvili za B92: Strpljenje je ključ

Izvor: B92, 25.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skitišvili za B92: Strpljenje je ključ



Godinu dana pre nego što je Darko Miličić postao najbolje plasirani draft pik iz Evrope, u NBA ligu je kao 19-godišnjak stigao Nikolos Skitišvili. Te 2002. mladog Gruzijca izabrali su Denver Nagitsi i to kao petog pika, isped Amarija Stodemajera (9), Tejšona Prinsa (23), Nenada Krstića (24), Karlosa Buzera (35)...

Dve i po godine kasnije, "Skita", kako ga zovu prijatelji i saigrači, verovatno je u težoj situaciji nego Darko Miličić. U prvoj, veoma lošoj sezoni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Denver, Skitišvili je, za rukija, imao vrlo solidnu minutažu, a 16 mečeva počeo je u prvoj petorci. Narednu, baš kao i tekuću sezonu, drugi Gruzijac u najjačoj ligi sveta (prvi je bio Vladimir Stepanija) verovatno bi najradije zaboravio. Tokom ovog šampionata igrao je na svega 18 utakmica, prosečno jedva preko 7 minuta, uz nešto više od jednog poena i skoka po meču. Statistika veoma slična Miličićevoj, s tim što Darko, za utehu, već sada ima šampionski prsten.

"Teško je u NBA, ipak je to najjača liga na svetu" - kaže za B92 Skitišvili i to na prilično dobrom srpskom jeziku, za koji zasluge duguje saigraču iz prve profesionalne sezone, Predragu Savoviću, klupskom kolegi iz Benetona, Mariju Stojiću i igranju u Sloveniji od 1999. do 2001. "Došao sam mnogo mlad i nisam ni očekivao da ću mnogo igrati... Znao sam da moram mnogo da radim da bih bio spreman za napore ovde, pretpostavljao sam da ćemi trebati dve-tri godine. U mojoj prvoj sezoni, ekipa nije bila naročito kvalitetna, dosta smo utakmica izgubili, tako da sam dobijao priliku, ali posle smo doveli bolje igrače... Došao je Markus Kembi, Karmelo Entoni, sada i Kenjon Martin... Konkurencija, pogotovo na mojoj poziciji je velika, ali samo treba da nastavim da radim i biće bolje. Psihički je jako teško, ali čekam svoju šansu i verujem da ću je iskoristiti kada dođe".

Stitišvili priznaje da su njegova i Miličićeva trenutna situcija veoma slične.

"Znam da je Darko mnogo talentovan, sad samo treba da bude strpljiv i psihički jak. Mora da se posveti samo treningu, da bude potpuno koncentrisan i siguran sam da za njega neće biti problema. Siguran sam da će uspeti", kao i u svom slučaju, optimista je Skitišvili.

Na pitanje kada očekuje da će dobiti priliku u Nagitsima, Skitišvili, koji će u aprilu napuniti tek 22 godine, kaže:

"Ja sam spreman, treniram, radim dobro na treningu i svi u klubu su zadovoljni... No, ne znam još kada bih mogao da očekujem pravu šansu. Trener ima poverenja u mene, ali kaže da sam mlad, da tim mora da pobeđuje i da ne želi da reskira".

"Dolazim u Beograd sa Savovićem"

U međuvremenu, klub do početka ove sezone nije odlučio da mu produži ugovor i za narednu, na šta je imao pravo.

"Tako je... ugovor ističe ovog leta, i ono što ja pre svega želim jeste da igram više nego ovde. Pokušaću da se izborim za mesto u Denveru, voleo bih da ostanem, jer ovde imam kuću i neke ljude sa kojima sam blizak, ali i ako ne uspem, svejedno želim da ostanem u Americi. Ipak je ovo NBA, ne planiram povratak u evropsku košarku", kaže Skitišvili, koji je sa Benetonom 2002. osvojio titulu šampiona Italije.

Na kraju razgovora, mladi Gruzijac, koji pored svog maternjeg jezika, engleskog i sprskog, govori slovenački i italijanski, kaže da mu nedostaje Predrag Savović.

"Bilo je super kad je bio ovde, stalno smo bili zajedno i super smo se provodili... Meni je stvarno bilo mnogo lakše sa njim. Inače i dalje se stalno čujemo, u kontaktu smo, a ovog leta planiram da sa njim idem u Beograd", zaključio je Nikolos Skitišvili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.