Skandal oko nagrada u Škotskoj

Izvor: B92, 25.Apr.2013, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal oko nagrada u Škotskoj

Odluka Škotske Premijer lige da nijedan igrač Seltika ne bude među kandidatima za igrača sezone izazvala je šok u toj zemlji.

Seltik se prošetao kroz SPL u kojem nema Rendžersa, matematički obezbedivši titulu 4 kola pred kraj.

Oni imaju 15 bodova, 6 pobeda i 23 gola više od prvih pratilaca, uz 9 primljenih golova manje. Uprkos tome, prvi put posle 23 godine igrač sezone biće neko izvan Old Firma.

Li Grifits iz Hibsa, Majkl Higdon iz Madervela, NajalMekGin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Aberdina, Endru Šini iz Invernesa kandidati su da osvoje tu nagradu.

Grifits, napadač Vulvsa koji je na pozajmici za edinburške zelene dao 20 golova (25 u svim takmičenjima), kandidat je i za mladog igrača sezone, gde su mu protivnici mladi Seltikov Kenijac Viktor Vanjama i tandem Dandi Junajteda Stjuart Armstrong – Gari Makaj-Stiven.

Ne razumem šta oni biraju, najboljeg igrača ili onog koji je najviše napredovao“, pita se Nil Lenon, menadžer Seltika. „Kako su uspeli da na spisak ne stave Krisa Komonsa, Viktora Vanjamu, Garija Hupera ili Frejzera Forstera“?

Seltik je ove sezone, uz rutinsku odbranjenu titulu, stigao i do druge faze Lige šampiona, pobedivši na putu Barselonu, a igraće i finale SFA kupa sa Hibsima. Podbacili su samo u Liga kupu, gde ih je u polufinalu izbacio Sent Miren, pa ni četvrtu godinu u nizu taj trofej neće na Parkhed.

„Na ovaj način umanjuje se i učinak tih momaka koji su nominovani. Njihov učinak je bio zaista odličan, ali prevideti kompletan Seltikov tim nije normalno“, kaže Lenon.

Higdon je prvi strelac lige, sa 24 gola u ligi, u svojoj 29. godini. Jedan od brojnih polaznika fudbalske akademije Kru Aleksandre igra već šest godina u škotskim klubovima, a sada ima priliku da Madervel pogura do druge pozicije – četiri kola pred kraj imaju 6 bodova više od Invernesa.

Grifits je prava zvezda među ovim igračima. Lokalni momak je sa 21 godinom zaradio poziv u A selekciju, a već dve godine kao pozajmljeni igrač Vulverhemptona igra u SPL. I jednu godinu stariji Endru Šini je stiigao do A tima, a iz Invernesa se seli u Birmingem Siti. Dao je 15 golova kao vezni igrač.

Nagrada SPFA za igrača godine dodeljuje se od 1978, u prvih 13 sezona bilo je prilično uobičajeno da igrači iz raznih klubova osvoje naslov (Dandi Junajted, Aberdin, Erdri, Morton). Međutim, od Džima Beta 1990. nijednom igraču „malih klubova“ nije pripalo priznanje, a Seltik je odneo sedam od prethodnih osam.

Šon Malouni 2006. i Ejdan Mekgidi 2008. su jedini igrači koji su spojili naslove igrača sezone i mladog igrača sezone. Henrik Larosn je jedini igrač koji je naslov poneo dvaput (1999. i 2001. godine).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.