Sjajna Srbija u finalu Svetske lige!

Izvor: B92, 18.Jul.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajna Srbija u finalu Svetske lige!

Odbojakši Srbije plasirali su se u finale Svetske lige pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama 3-2 (25:23, 25:21, 25:27, 20:25, 15:12).

Izabranici Nikole Grbića odigrali su još jedan maratonski meč u Riju. Posle podviga protiv aktuelnog prvaka sveta, Poljske, uspeli su da eliminišu i branioca trofeja.

Srbija će u borbi za trofej igrati protiv pobednika drugog polufinala u kojem se sastaju Poljska i Francuska. Finale je na programu u nedelju od 16.30 po srednjeevropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremenu.

Srbija je odigrala odličan meč, imala dva seta prednosti, ali su Amerikanci uzvratili i izborili peti set. U dramatičnoj završnici Srbija je uspela da preokrene rezultat i stigne do velike pobede.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Aleksandar Atanasijević sa 22 poena, po 18 su imali braća Nikola i Uroš Kovačević. Kod reprezentacije SAD istakli su se Metju Anderson sa 21 poenom, dok je poen manje osvojio Tejlor Sander.

Tok meča:

Srpski tim ima podršku brazilskih navijača na ovom meču.

Egal početak meča, Srbija je povela posle dobrog smeča Atanasijevića, ali SAD preko Andersona i uz servis grešku Jovovića stiže do izjednačenja (4:4).

Usledio je sjajan period igre našeg tima, predvođeni Atanasijevićem i Kovačevićem "orlovi" stižu do tri poena prednosti (11:8).

Kratko je trajalo ovo vođstvo Srba, Amerikanci sjajnim kontrama preko Sandera i Holta stižu do izjednačenja (13:13), ali Grbićev tim posle asa Lisinca opet stiče dva poena prednosti.

Nakon tehničkog tajm-auta Srbija opet ispušta prednost, Smit vraća meč u egal sjajnim skokom za smeč, ali Amerikanci ne uspevaju da preokrenu (17:17).

Amerikanci su bolji u napadu i bloku, ali mnogo više greše, skoro polovina srpskih poena je došla zahvaljujući rivalu.

Atanasijević novim "projektilom" donosi novih +2, SAD opet brzo vraća rezultat u egal, da bi posne nove greške Amerikanaca, Srbija povela 22:20.

Nastavljeno je u istom ritmu, rival opet stiže do izjednačenja, posle odličnog servisa Holt je izblokirao Lisinca, nakon čega su Amerikanci još jednim sjajnim blokom, ovaj put nad Atanasijevićem, poravnali na 23:23.

Konačno, nakon što je Kovačević uspešno probio blok rivala, Anderson dva puta ne uspeva da poentira, izbacuje loptu u aut, pa posle dosta muke Srbija dobija prvi 25:23.

Amerikanci odlično otvaraju drugi set, nakon smečeva Ješkea i Sandera, usledio je i fantastičan blok Andersona, pa rival stiže do 3:0.

Održavao je SAD neko vreme to vođstvo, pre svega fantastičnim blokom, koji je u jednom napadu uspeo tri puta da zaustavi napad Srbije, dok konačno Uroš Kovačević nije poentirao.

Usledio je sjajan servis Lisinca, drugi as, a potom i odlična odbrana Podraščanina, pa se Srbija vraća u egal (5:5).

Amerikanci uspevaju da održe svoj ritam, Kristenson pogađa za 7:5, ali Uroš Kovačević ulazi u sjajan ritam te sa nekoliko poena uz podršku Atanasijevića donosi preokret Srbiji za 12:9.

Smit uspeva da vrati SAD na poen zaostatka, ali fantastični Atanasijević i Kovačević novim smečevima odvode Srbiju na 16:13 uoči tehničkog tajm-auta.

Slab prijem Srba omogućuje Amerikancima povratak na 16:15, ali Atanasijević nastavlja da razbije blok rivala i održava vođstvo Srbije.

Usledila je jedna kontroverzna odluka sudija, nakon što je Amerikanac zakačio mrežu glavom posle smeča, usledio je čelendž, a arbitri neočekivano odlučuju da se poen ponovi.

Pravda je zadovoljena već u sledećem napadu Srbije, nezaustavljivi Atanasijević smečuje sa desnog krila za 18:16. Srpski odbojkaši nastavljaju u sjajnom ritmu, Atanasijević je dobio podršku bloka, te "orlovi" stiču tri poena prednosti (20:17).

Nakon tajm-auta Amerikanaca, Atanasijević nastavlja sa dominantnim udarcima, te "pecanje" rivala koje Srbiju dovodi na korak od osvajanja drugog seta (22:18).

Grbićevi momci ne propuštaju ovu šansu, nakon sjajnog prijema Lisinac donosi set loptu, Kovačević greškom na servisu daje loptu Amerikancima, koji nisu imali rešenje za Atanasijevića koji zakucava loptu za 25:21 i 2-0 u setovima.

Treći set počeo je razmenama poene, pre nego što je Metju Anderson osvojio jedan na servis Srbije. Ipak, Nikola Kovačević je silovito napao i vratio egal – 3:3.

Lisinac je odlično iskontrolisao napad protivnika, lopta se još jednom odbila u polje Amerikanaca, ali je blok koji su činili Podraščanin i Kovačević vratio prednost Srbiji za 5:4. Ipak, igrači Sjedinjenih Država su se vratili i posle dva neuspešna napada Uroša Kovačevića otišlo na prvi tehnički tajm aut sa prednošću od 8:6.

Pauza je mnogo više prijala izabranicima Nikole Grbića koji su potom vezali šest uzastopnih poena. Li je promašio, a onda je Atanasijević osvojio dva od tri sledeća poena. Nadovezao se Uroš Kovačević, pa još jednom dvojni blok za vođstvo od 12:8 sredinom trećeg seta.

Naši momci su se u tom trenutku opustili – usledila je lopta na sajli, pa dve greške i rivali su se primakli na poen razlike. Grbić je tajm aut razmrdao srpske odbojkaše, pa je Nikola Kovačević silovitim napadom prekinuo seriju SAD – 13:11.

Podraščanin je servis zakucao u mrežu, a onda je Sanders realizovao drugi smeč u napadu za izjednačenje, pre nego što je Atanasijević pogodio za 14:13.

Najbolji igrač Srbije snažno je odservirao što je Nikola Kovačević odmah iskoristio da povisi na +2. Ponovo su se Amerikanci vratili, čak i poveli, ali je Podraščanin to sprečio sjajnim blokom za 18:18.

Igralo se poen za poen, Nikola Kovačević je izvukao težak smeč, a onda je Sander promašio i Srbija je povela sa 22:21. Amerikanci su se odlično branili, to im je donelo nekoliko kontri, a posle odličnog servisa i bloka prvi su došli do set lopte – 24:23.

Sander je promašio servis, a Atanasijević doneo prvu meč loptu Srbiji. Petrić nije uspeo da iskontroliše napad Andersona, a onda je Holt snažno odservirao za 26:25. Naši igrači ponovo su želeli preko Atanasijevića koji je bio zamalo neprecizan i SAD je smanjio na 2-1 u setovima – 25:27.

Posle dobijenog trećeg seta igra SAD mnogo bolje su krenuli i u četvrtom, pa su lako poveli sa 3:1. Ipak, Nikola Kovačević je vezao dva poena za izjednačenje, pre nego što je Anderson smečovao u Atanasijevića za 4:3.

U nastavku rezultatska klackalica, a nijedna ekipa nije stekla osetnije vođstvo. Dva poena prednosti Amerikanci su imali iskoritivši kontru, ali je onda Srbija vezala dva poena za novo izjednačenje – 13:13.

Velika borba u finišu četvrtog seta, tim Nikole Grbića imao je poen prednosti, a protivnik je vezao tri dobre akcije za novih plus dva (18:16). Još jednom je Srbija uspela da se vrati, međutim servis greškom Atanasijevića i svojom sigurnom igrom Amerikanci čuvaju prednost (21:18).

Protivnik Srbije morao je da rizikuje kako bi ostao u igri za finale, a taj rizik im se u velikoj meri isplatio, pa Amerikanci stižu do četiri set lopte, koriste prvu za 25:20, pa će se igrati odlučujući peti set..

Na početku petog seta, posle čelendža je odlučeno da poen pripadne Srbiji, prvobitno je poen dodeljen selekciji SAD, ali je utvrđeno da je posle napada Atanasijevića lopta zakačila blok za 1:1. Usledila su dva vezana poena protivnika, Srbija se ponovo vratila, a važan poen iz bloka postigao je Lisinac za 5:4.

U nastavku period igre u kom dominiraju Amerikanci koji brzo stižu do tri poena prednosti - 9:6. Srbija je još jednom zatražila čelendž kako bi se utvrdilo da li je američki odbojkaš dodirnuo mrežu prilikom bloka, snimak je pokazao da jeste, pa je poen dodeljen našem timu - 9:7. SAD održava tri poena razlike (11:8).

Sada je Srbija morala da rizikuje kako bi sustigla zaostatak, ali Amerikanci dobro serviraju. Tim Nikole Grbića uspeva da slomi otpor protivnika pa konačno stiže do prednosti - 13:12. Asom Srbija stiže do dve meč lopte, koristi prvu i stiže do velike pobede sa 15:12.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.