Sistemi igre ne postoje

Izvor: Politika, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistemi igre ne postoje

– istakao je selektor srpske reprezentacije Havijer Klemente i dodao da je bitan stil igre

Španac Havijer Klemente, selektor najbolje fudbalske reprezentacije Srbije, održao je juče u Sportskom centru Kovilovo predavanje polaznicima za "PRO" licencu Škole za trenere FSS. Veoma zanimljivom izlaganju, osim polaznika, prisustvovali su: direktor škole Milovan Đorić, brojni domaći stručnjaci i predstavnici medija.

S osmehom i spreman na šalu Klemente je dočekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinare uz opasku da neće da priča pred njima, jer će otkriti i preneti sve tajne trenerskog zanata. Na početku selektor je naglasio da bi trebalo da posle njega novi vođa bude Srbin, a da će on otići kada srpska reprezentacija bude dobro plasirana i na visokim pozicijama.

Iz svog 28-godišnjeg iskustva stečenog na Iberijskom poluostrvu, Klemente je prvo istakao da mu nije jasno čemu ova škola, pošto se u njegovoj domovini ne radi na taj način (bio je predavač taktike pre dvadesetak godina), a zatim dodao da su treneri ti koji bi trebalo da u savremenom fudbalu najviše znaju i da je neophodno da to i dokažu izabranicima.

– Mi smo na jednoj, igrači na drugoj, a novinari i publika na trećoj strani. Odnosi sa predstavnicima medija su teški, a sa igračima komplikovani, – kazao je selektor.

On je rekao da se drži lične fraze "vladam zato što najviše znam", kao i da je u trenerskom poslu najvažnija taktika. Klemente je iznenadio većinu prisutnih izjavom:

– Sistemi ne postoje. Sve su to obične laži. Trener koji kaže da voli da primenjuje ovaj, ili onaj sistem greši, ili je u velikoj zabludi. Fudbal je lopta, a položaj igrača na terenu zavisi od toga gde je ona. Sistem je važan za novine da približe igru čitaocima. Šta kada se igrač pomeri? Svi sistemi postoje samo pre početka utakmice, kada na televiziji vidite raspored igrača ekipe koja ne kreće s centra. Čim se lopta pokrene nema više sistema. Fudbal je pokret. Ne postoje brojevi već mogućnosti, a tu je suština trenerskog posla.

Zatim je na svom primeru objasnio da prvo razgovara sa igračima, ispriča im kako protivnik igra, a onda i šta od njih traži. Pri tom ne pominje imena, a obožava da ga igrači pitaju ono što im nije jasno:

– Evolucija igre oko 70 odsto zavisi od igrača. Realnost i efektivnost pripadaju njima, a mi samo treba da ih usmerimo i damo im smisao. Kako da objasnim Ronaldinju ili Ronaldu nešto što oni znaju bolje od mene? Ne znam da driblam kao oni, ali znam zašto im je neki dribling ili šut bio loš.

Za predstavnike medija je naglasio:

– Novinari ne gledaju suštinu, pošto nisu ni upoznati sa zadacima koje dobijaju igrači. Treneri retko greše u izboru igrača. Mada, moram da priznam da kada gledam neku utakmicu često imam iste komentare kao oni. Novinari su veoma važni u našem poslu. Njihova zapažanja treba da služe da nam pomognu.

Klemente je pojasnio i šta je taktika:

– To je način na koji se treba uspešno suprotstaviti protivniku da bi ga pobedio. Cilj je da on ne uradi ono što zna, već da mi učinimo svoje. Važan je stil igre, koji trener treba da izabere. To je i njegova uloga. Potrebno je neutralisati vrline protivnika.

Na kraju selektor je izneo i sledeće:

– U fudbalu su važne linije, a njih formiraju igrači. Igrači žele da što manje trče, pa zato i traže da im se lopta doda tačno u noge. Kod protivnika moramo da stvorimo dilemu, jer ako ne dođemo do gola sve je loše. Važno je da se igra brzo, a savremeni fudbal je odavno postao igra u kojoj se umesto kolektiva ističu sjajni pojedinci.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 15.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.