Sindikat: Klubovi bi robovlasništvo

Izvor: B92, 26.Feb.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Klubovi bi robovlasništvo

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost objavio je da je Džentlmenski sporazum koji je donela Zajednica fudbalskih klubova Jelen Superlige neprihvatljiv.

Po tom sporazumu klubovi u Superligi Srbije obavezali su se da ubuduće neće angažovati igrači koji svoja prava žele da ostvare preko Arbitražne komisije.

Sindikat je zatražio da taj sporazum bude povučen i da svi članovi Zajednice Jelen Superlige počnu da se bave bitnim problemima za oporavak srpskog fudbala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Saopštenje Sindikata, koje je u ime svih kapitena superligaških ekipa potpisao predsednik “Nezavisnosti” Mirko Poledica, prenosimo u celosti i bez ispravki.

Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ razgovarao je sa kapitenima svih timova Super lige Srbije. Dana 24.02.2014. godine, održan je sastanak sa kapitenima koji su bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku. Prisutni su bili Saša Ilić (FK Partizan), Nenad Milijaš (FK Crvena zvezda), Igor Matić (FK Čukarički) i Igor Đurić (FK Vojvodina). Zbog nemogućnosti da se okupimo u kratkom vremenskom periodu, sa ostalim kapitenima obavljen je telefonski razgovor, osim sa kapitenom OFK Beograda koji se nije javio. Svi kapiteni su jedinstveni u stavu da je gore pomenuti sporazum nekorektan i neprihvatljiv za igrače i da predstavlja jedinstvenu odluku, nezabeleženu u modernoj istoriji fudbala.

SPFN kao punopravni član svetskog udruženja igrača FIFPro, u ime svih igrača Super lige Srbije, poziva sve članove Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige, da donetu odluku povuče po hitnom postupku i počne da se bavi stvarnim problemima za oporavak srpskog fudbala. Džentlmenski sporazum je pravno ništav, u suprotnosti je sa Ustavom Republike Srbije i ugrožava demokratska prava svakog igrača u Srbiji, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja, pravo na rad i pravo na zaradu.

Džentlmenski sporazum je veoma opasan za budućnost srpskog fudbala jer preti da veliki broj igrača uskoro bude primoran da završi karijeru. Na ovaj način ugrožava se kvalitet srpskog fudbala, unosi se nemir među igrače i stvara se atmosfera pretnje i straha. Zajednica fudbalskih klubova Jelen Super lige donela je pomenuti „Džentlmenski sporazum“ kršeći sopstveni Statut i Pravilnik o fer pleju Fudbalskog saveza Srbije.

Ovim saopštenjem SPFN poziva sve članove Zajednice fudbalskih klubova Jelen Super lige da ne potcenjuje igrače i njihovu inteligenciju, da rade u duhu fer pleja i jednakih prava za svakog učesnika u fudbalu, da poštuju sopstveni Statut, Pravilnik o fer pleju Fudbalskog saveza Srbije, Ustav Republike Srbije i princip jednakosti. Takođe, pozivamo predstavnike Fudbalskog saveza Srbije da zvanično reaguju i zaštite prava fudbalera. U suprotnom, Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” preduzeće radikalnije mere u dogovoru sa kapitenima timova i igračima”, stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.