Izvor: MozzartSport.com, 26.Feb.2021, 21:42

Šesti poraz u nizu, Zvezda nemoćna protiv centara Baskonije

Duško Ivanović ciljano gađao i iskoristio sve slabosti protivnika, prvi poraz Dejana Radonjića u Vitoriji kao trenera crveno-belih

Devetnaesti poraz u Evroligi, šesti zaredom i ujedno najteži u ovom nizu... Otišla je Crvena zvezda na put u Vitoriju svesna da ne može da preti Baskoniji, čak ni pored dosad perfektnog skora Dejana Radonjića u Vitoriji i Fernando Buesa Areni, a kući se vraća posle još jednog neprijatnog iskustva. Doduše, kako se rezultat kretao krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << druge i početkom treće četvrtine, konačni ishod je još i pristojan - 87:67 (21:16, 27:11, 18:21, 21:19).

Kada se ovakva konstatacija uputi za razliku od 20 poena, jasno je kolika je razlika u kvalitetu bila između dva tima ove večeri. Baskoniji je ovo četvrti evropski trijumf zaredom posle Žalgirisa, Reala i Himkija, pa je sada tim iz Vitorije legitimni kandidat za četvrtfinale, a o onoj seriji poraza iz januara se više i ne razmišlja. Duel protiv Crvene zvezde dobro je došao Baskima da produže niz dobrih rezultata, prvenstveno jer je šampion Jadranske lige iz 2019. godine opterećen ne samo ritmom sezone, već i skraćenom rotacijom gde se još čeka na Duopa Rita, Kina Koloma, Lendrija Noka i Lengstona Hola.

S tim na umu Duško Ivanović je "gađao" i iskoristio sve slabosti crveno-belih, pa se tako revanširao sa kamatom za onaj ubedljiv poraz iz prvog dela sezone u Beogradu. Utakmicu je započeo s visokim trilingom Polonara - Piters - Fal, čime je svesno išao na to da što pre slomi bedem u reketu protivnika, a to se desilo znatno brže nego što se možda očekivalo...

Teško da može nešto da se zameri Crvenoj zvezdi. Protiv ekipe nakrcane visokim igračima stručni štab Zvezde na raspolaganju je imao samo jednu klasičnu "peticu" - Ognjena Kuzmića. On je iz rotacije ispao već posle nepunog minuta utakmice jer je u dva početna napada Baskonije nepropisno zaustavljao ponajboljeg igrača večeras Jusufu Fala. Na parketu ga je odmenio Marko Jagodić Kuridža kome centarska pozicija nije prirodna, pogotovo ne da se rve sa 16 centimetara višim rivalom i utakmica je automatski otišla u smeru ubedljive pobede domaćina.

Fal je bio najefikasniji strelac utakmice sa 20 poena, što mu je i rekord sezone. Uz to je imao šest skokova. Rokas Gijedraitis ga je pratio sa 14, Luka Vildoza takođe je imao 14 poena, uz pet asistencija i po tri ukradene i uhvaćene lopte. Akile Polonara ubacio je 12 poena, uz osam uhvaćenih lopti i pet završnih dodavanja, te dve blokade i jednu ukradenu loptu. Dobre role imali su još i Alek Piters sa devet poena i po pet skokova i asistencija, dok je Tonje Džekiri dopisao poen manje, uz četiri skoka i dva završna dodavanja.

Susret je praktično rešen u drugoj četvrtini, kada je Baskonija serijom 17:2 otišla sa sedam na dvadeset dva poena razlike (42:20) posle Falovih minijatura, na šta su se brzo uvezali koševi Džekirija, Gijedraitisa i Vildoze. Crvena zvezda je preko četiri minuta bila bez poena iz igre, a čak i kada je Dejan Davidovac nakratko probio led i doneo poene, Baskonija je već bila u ozbiljnom naletu. Ubrzo je razlika otišla na maksimalna 24 poena, pa je nastavak susreta više poslužio Zvezdi da smanji zaostatak koliko god je moguće... Nije bio zadovoljan Duško Ivanović opuštanjem njegovih igrača u drugom poluvremenu i to im je jasno stavljao do znanja. Dešavala su se neka atipična ispucavanja poput šuta Ilimanea Diopa sa distance, međutim i tada je Crvena zvezda uspevala da se spusti na minus od 13-14 poena...

Zvezda je najbliža rezultatskom priključku bila sredinom poslednje četvrtine kada je rezultat glasio 71:58. Ali, od tog momenta, do kraja utakmice Baskonija je ubacila šesnaest, a Zvezda samo devet poena, pa je 87:67.

USKORO OPŠIRNIJE...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.