Sertić: U stečaj ide 188 preduzeća

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: U stečaj ide 188 preduzeća

BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je akcionim planom, koji bi trebalo da bude donesen na sjednici Vlade Srbije, predviđeno da u stečaj ode 188 preduzeća u kojima radi 5.000 ljudi.

Sertić je rekao da će od 512 preduzeća, koliko ih ukupno traži novog vlasnika putem Agencije za privatizaciju, njih 188 otići u stečaj, dok je za devedesetak prodaja obustavljena.

Prema njegovim riječima, od privatizacije tih firmi ne očekuje se ozbiljan priliv >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << novca, a stečaj je za te firme više "samo pravna formulacija", prenose beogradski mediji.

"Najveći broj tih preduzeća već dugo nema nikakvu privrednu aktivnost, a formalno-pravno nisu ugašena, jer nismo imali model i način da to učinimo. Sada je faktički stečaj način gašenja tih preduzeća koja nam prave negativne bilanse, a u realnom životu zapravo ne postoje", rekao je Sertić.

On je naveo da će se za jedan dio preduzeća akcionim planom omogućiti da uđu u unaprijed pripremljen plan reorganizacije, kako bi eventualno uspjeli da se kroz taj plan spase.

"Deo preduzeća ima realnu mogućnost da se na takav način vrati na tržište, dok će neki od njih to teško uspeti. Nama je interes da preduzećima omogućimo život i da ona nastave da rade", rekao je Sertić.

On smatra da za pojedine firme i stečaj može da bude nova šansa, jer postoje zainteresovane kompanije za preduzeća koja imaju dio imovine ili opreme koja može da se iskoristi i dio radnika koji znaju posao, ali da problem predstavljaju i ogromna dugovanja, pa ih zato niko neće.

"Međutim, kroz proces stečaja, radnici i deo opreme, deo imovine, mogu da budu izdvojeni u drugo preduzeće i da nastave da rade. Onda smo opet u mnogo boljoj situaciji, nego u onoj u kojoj su te firme danas kada ne funkcionišu i predstavljaju negativan bilans", rekao je Sertić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.