Seminari za bolji rod u plastenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seminari za bolji rod u plastenicima

U okviru projekta "Inovacije poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – Agrinno", koji zajednički realizuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Fond "Evropski poslovi" APV i Neprofitno doo za razvoj Županije Čongrad u Mađarskoj, započeta je serija edukativnih seminara posvećenih proizvodnji u plastenicima. Prvi takav seminar održan je danas i u Poljoprivrednoj školi u Vršcu. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Cilj projekta je da se ojača inovativni pristup i preduzetnički duh kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa, i na taj način im se omogući da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

"Upisao sam ovu školu jer mi se roditelji bave time, i hteo bih da unapredim i svoje školovanje i svoju kuću, odnosno gazdinstvo. Mislim da je ova škola dobar preduslov za fakultet, a ovakva predavanja su dobra jer može mnogo toga da se nauči i da se prenese na svoje imanje", kaže jedan od učenika vršačke Poljoprivredne škole, Stevan Petrović.

Primenom inovativnih modela u radu ostvaruje se i bolji profit. Zbog toga su za učešće na ovakvim seminarima zainteresovani i oni koji se povrtarstvom bave i više decenija.

"Poljoprivrednom proizvodnjom u zatvorenom prostoru bavim se već 21 godinu. Svake godine mi unosimo novine koje se pojavljuju na našem području i šire, i zato idemo na sve edukacije, ne samo u Vršcu nego i u drugim mestima, i uvek smo spremni da prihvatimo nove stvari i da ih primenjujemo", navodi Dragan Lazaroj.

Cilj seminara, u okviru kojih će se, u naredna tri meseca, održati najmanje 12 predavanja, jeste da usmeri proizvođače na pravilno gajenje povrća u zatvorenom prostoru u jednom modernom plasteniku:

"Gde se tempetratura, voda i ostali parametri mogu kontrolisati preko mobilnih telefona, znači za mlade ljude idealno; Ide se na intenzivnu proizvodnju povrća, što znači da se moraju koristiti svi dostupni resursi – bilo da je agrotehnika, bilo da je edukacija, bilo da je zemljište – sve mora da bude uključeno u proizvodnju, i bitno je da na zemlji 12 meseci neprestano nešto raste", objašnjava, rukovodilac Odeljenja za povrtarsku proizvodnju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Poljoprivredna škola Vršac će u okviru projekta dobiti ovaj savremeni plastenik, kao i prateću kompjutersku opremu, a plasman proizvoda već je obezbeđen, zahvaljujući registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, i skorom formiranju učeničke zadruge:

"Mislim da je to cilj obrazovanja i same Poljoprivredne škole, i zato ovoliko projekata, iz prostog razlog, i na na prvom mestu, da bi se toj deci, budućim proizvođačima, pokazalo šta je to najsavremenije danas u svetu, i kako treba raditi", objašnjava direktor škole Srđan Kliska

Projektom je predviđeno i formiranje poljoprivrednog inkubatora u vršačkoj poljoprivrednoj školi u kojem će kroz razne vidove predavanja, konferencija, seminara i praktičnog rada, zainteresovanima biti predstavljene nove tehnologije u poljoprivredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.