Selektor stiže pre Nove godine

Izvor: Politika, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selektor stiže pre Nove godine

Počasni predsednik KSS Bora Stanković analizira učinak Radne grupe KSS i najavljuje da bi najkasnije do kraja decembra trebalo da budu izabrani i selektor i Stručni savet i izvršene promene Statuta. – Bliže Ulebu, dalje od Jadranske NLB lige

Radna grupa Košarkaškog saveza Srbije (KSS) je završila prvi, obimniji deo svog posla, a to je "anketiranje" potencijalnih kandidata za Stručni savet KSS. Njeni članovi – Dragan Kapičić (predsednik KSS), Borislav Stanković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (počasni predsednik KSS), Predrag Danilović i Nebojša Čović (članovi upravnog odbora) – krajem prošle nedelje su podneli izveštaj upravnom odboru KSS koji im je produžio mandat. Do 8. decembra trajaće druga faza u kojoj će Radna grupa, s trojicom novih članova (generalni sekretar KSS Predrag Bojić, direktor mlađih selekcija Žarko Varajić i direktor "Svislajon" srpske lige Tihomir Bubalo), nastaviti sužavanje liste kandidata za neka važna mesta u KSS, pripremajući ujedno i predloge za sistemske promene.

Najiskusniji i najuticajniji član Radne grupe Borislav Stanković, počasni gerenelni sekretar Svetske košarkaške federacije (FIBA), iznosi za "Politiku" svoje utiske o dosadašnjem radu:

– Imali smo konsultacije sa 24 osobe. To su bivši reprezentativci i istaknuti treneri. Moj utisak je vrlo povoljan jer su svi s kojima smo razgovarali pokazali dobru volju i spremnost da pomognu u radu Saveza, izuzev nekolicine.

Ko je odbio Radnu grupu?

To su Kićanović, Obradović i Slavnić koji to nisu prihvatili iz ličnih razloga. Mada su svi ostali pokazali spremnost da pomognu, ipak neki su nam stavili do znanja da ovog trenutka ne mogu da budu u nekoj konkretnoj ulozi u Savezu, zbog svojih profesionalnih obaveza ili nekih drugih životnih planova.

Šta je, zapravo, u nadležnosti Radne grupe?

Poslednji sastanak upravnog odbora KSS bio je vrlo značajan. Radna grupa je podnela izveštaj i konstatovala da mandat koji je dobila – da predloži sedam članova Stručnog saveta – nije dovoljno širok, jer se izborom Stručnog saveta ne rešavaju mnogi problemi koji su usko vezani za stručni rad i organizaciju košarke u zemlji i samom Savezu. Upravni odbor je pozitivno ocenio izveštaj i prošorio je nadležnosti Radne grupe, da u narednih nekoliko nedelja predložimo promene u Statutu KSS i u ostalim pravilnicima.

Kada najkasnije možemo da očekujemo novog selektora?

U javnosti se steko utisak da Radna grupa treba da imenuje selektora što uopšte nije njena namera a niti je od upravnog odbora dobila ovlašćenja za to. Sve bi trebalo da bude gotovo do Nove godine – selektor, Stručni savet, statutarne promene...

Da li ćemo najzad dobiti selektora koji je "suvi" profesionalac (da ne radi u nekom klubu)?

Ja sam za to da selektor bude strogo profesionalac, odnosno da nema obaveza u nekom klubu. Mislim da je to stav i ostalih u Radnoj grupi. Već smo se dogovorili da selektor treba dobije mandat do završetka Olimpijskih igara u Londonu 2012, jer je očigledno da nam treba kontinuitet na tom mestu. Sada treba da stvaramo reprezentaciju. Stalno se opterećujemo prošlošću, pozivamo se na silne trofeje i medalje Jugoslavije, a zaboravljamo da je to bila druga zemlja. Oni sjajni uspesi u drugoj polovini 90-ih godina došli su kao nasleđe jednog duha i reprezentacije iz prošlosti, a sada nemamo ni duh ni reprezentaciju.

Da li će biti raspisan konkurs za selektora?

Videćemo. Podeljena su mišljenja oko toga da li tako treba birati selektora.

Još ranije ste najavili preispitivanje odnosa s Jadranskom NLB ligom?

Što se tiče sistema takmičenja, treba da idemo piramidalnim sistemom a da u osnovi budu nacionalni šampionati iz kojih bi se neki kvalifikovali za Ulebova takmičenja a neki za regionalnu ligu. Ja sam protiv krnje Srpske lige, u kojoj nema naših najboljih klubova, kao što je to sada slučaj. Možda bi trebalo promeniti kalendar, da se regionalna liga igra posle Srpske lige... Zašto bi dva naša najpopularnija kluba, koje svi jedva čekaju da vide u unutrašnjosti – Partizan i Crvena zvezda – igrali u Širokom Brijegu, Novom Mestu ili gde već, a ne u Leskovcu, Kraljevu, Čačku...

Šta je s priključenjem Ulebu?

Moraju da se raščiste odnosi s Jadranskom ligom i Ulebom. Postoji jasna tendencija da postanemo članovi Uleba što bi doprinelo da neke stvari lakše reševamo... Domaća liga je stekla neke preduslove za napredak. Njen novi direktor je u startu dobio visoke ocene za svoj rad, a nadajmo se da će "Pakt o nenapadanju", koji su prvoligaši potpisali na njegovu ideju, doneti mirniju i kvalitetniju ligu. Dobili smo i sponzora koji će za pet godina dati 1,5 miliona evra i tako pokriti sve troškove takmičenja, pa je tako pao u vodu i poslednji argument regionalne lige koja je kao jedan od svojih osnovnih kvaliteta isticala to što klubovima plaća sve troškove.

Iskreno, koliko je Vaš optimizam u vezi uspeha misije Radne grupe realan?

Osećam da je većina shvatila da samo zajedničkim naporima možemo nešto da uradimo i da lični interesi moraju da ostanu po strani. Smatram da bi KSS trebalo pod hitno da se okrene i problemima košarke u unutrašnjosti i da što pre osnaži regionalne saveze jer se u njima i njihovim klubovima stvaraju igrači.

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 12.11.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.