Sećanje na 29. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na 29. novembar

Dvadeset deveti novembar obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ -a u Jajcu, 29. novembra 1943. godine, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. godine. Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Ipak je Dan Republike ostao zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

Dvadeset deveti novembar i dalje živi u sećanjima građana. Kako kažu, taj dan je zaista bio poseban, te je zadovoljstvo prisećati se tog praznika.

Crvene marame i plave kape s petokrakom za đake prvake, partizanski filmovi na televiziji, manji jesenji raspust za decu i odrasle, zgodan za porodična druženja i svadbe, i nezaobilazni svinjokolj. Sve to nekada je obeležavalo ovaj period kasne jeseni, jer slavio se 29. novembar , odnosno Dan Republike. Kod mnogih građana ovaj praznik i dalje živi I obeležava se kao i ranijih godina.

Mladi o ovom danu ne znaju mnogo, dok starije generacije ovaj datum pamte kao vreme kada se zaista lepo živelo. 29. novembar je nezaobilazna lekcija koju mladi i dan-dan obrađuju u školama.

Građani čitave Srbije su danas nostalgični kada se prisete ovog dana. Ipak, taj dan kod mnogih izaziva lepa seća i mami osmehe na lica. Oni verni vremenima u kojima su odrastali i danas obeležavaju 29. novembar na sebi svojstven način, ne dozvoljavajući da im nova nadolazeća vremena ruše sećanja na ono što je nekada bilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.