Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2020, 09:59

Sastav je manje važan, danas igra Srbija!

Ma kakav roster da imaju, Orlovi moraju da budu spremi da preuzmu ulogu favorita protiv Švajcarske (15.30, RTS)

Usled pandemije korona virusa, kvalifikacioni mečevi Grupe E igraće se u "balonu" u Espu, u Finskoj, u kome je naša reprezentacija već pobedila domaćina u okviru kvalifikacija za Evrobasket 2022. Prvi protivnik Orlova u ovom “prozoru” biće Švajcarska (15.30 časova), a drugi domaćin Finska (ponedeljak, 18 časova). Ma u kakvom sastavu da su Orlovi - a u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prozoru će to biti daleko od najjačeg - moraju da budu spremni da preuzmu ulogu favorita protiv Švajcarske u igri zvanoj košarka.

Orlovi će igrati bez većine najboljih igrača, selektor Igor Kokoškov morao je da sastavlja spisak, narodski rečeno, uz pomoć štapa i kanapa, uz prosek od 24,9 godina. Samo Marko Simonović (Crvena zvezda)i Danilo Anđušić (Burg) nose iskustvo s velikih takmičenja. Nemanja Dangubić (Partizan) igrao je u kvalifikacijama za OI 2016. S njima su u Finskoj još Aleksa Avramović (Estudijantes), Dejan Kravić (Burgos), Stefan Pot (Igokea), Dalibor Ilić (Igokea), Marko Jeremić (Mornar), Stefan Peno (Rasta Fehta), Jovan Novak (Mega), Dragan Apić (Budućnost), Aleksa Radanov (Crvena zvezda), Rade Zagorac (Partizan), Marko Simonović (Crvena zvezda) i Boriša Simanić (Crvena zvezda).

Na prvobitnom spisku bili su još: Nikola Rebić (Monako), Nikola Radičević (Promiteas), Uroš Trifunović (Partizan), Stefan Momirov (Mega), Filip Petrušev (Mega) i Stefan Đorđević (FMP).

Igor Kokoškov je sinoć vodio Fenerbahče u Istanbulu protiv Valensije, ali će sedeti na klupi Orlova protiv Švajcaraca.

"Svi volimo košarku i našu reprezentaciju, zato treba dati podršku igračima i dati im vetar u leđa. Treba biti objektivan, realan, volim ovaj tim i ono što imamo ovde. Imamo i momke koji su tu u kontinuitetu", prokomentarisao je Igor Kokoškov činjenicu da Srbija ponovo ima mnogo novih igrača u selekciji.

Srbija je u kvalifikacijama za Evrobasket 2022. do sada odigrala dve utakmice. Posle pomenute pobede nad Fincima (80:58), u 2. kolu je izgubila kod kuće od Gruzije (94:90). Na ovoj "prozor" je došla s timom koji nema kontinuitet igara, a posebno plejmejkerska pozicija isijava neiskustvom. Tu su Stefan Pot, Stefan Peno i Jovan Novak. Nema onih iskusnijih poput maestralnog Miloša Teodosića, tako da će reprezentacija u tom smislu imati manji kvalitet. Međutim, nema sumnje da će ovi igrači dati sve da to nadomeste borbom i htenjem.

Format kvalifikacija je specifičan, da timovi koji imaju mnogo NBA i evroligaških igrača su u problemu zbog neuigranosti. Trudili smo se da u ovih nekoliko dana usvojimo što više principa u igri i da iz tih principa ražimo dve pobede. Iako su Švajcarska i Finska uigranije od nas, verujem da je kvalitet na našoj strani i da ćemo ga pretočiti u rezultat", izjavio je jedan od iskusnijih, Danilo Anđušić.

U sastavu su i igrači poput Marka Simonovića koji nema veliku minutažu u Zvezdi, te Aleksa Radanov koji maltene uopšte ne igra za crveno-bele. Ali, kada se igra za Srbiju, tu nema izgovora i uvek svi daju maksimum.

Srbiji će prvo na crtu Švajcarska. Kada je ovaj protivnik u pitanju, do sada je najbolji strelac Kazadi sa 16,5 poena u proseku, Baldasar daje 14, a Kovač 10,5. Nije to evropska velesila, ali smo na primeru Austrije i Gruzije naučili da nikoga ne treba potcenjivati.

Švajcarci su kvalifikacije krenuli, verovali ili ne, još u novembru 2017. godine, kroz grupu A prve runde. Neće moći protiv Srbije da računaju na najbolje igrače, Tabo Sefološu i Klinta Kapelu. Fodinama unazad standardni reprezentativci Švajcarske su braća Dušan i Marko Mlađan.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

U grupi E pored Srbije igraju i Gruzija, Finska i Švajcarska. Gruzija je kao domaćin već obezbedila plasman na Evrobasket, dok pored nje još dve ekipe iz grupe idu na EP. Samo jedna reprezentacija ostaje praznih ruku. Dakle, eventualna pobeda protiv Švajcaraca dovela bi Orlove blizu cilja.

Dakle, Srbija je u ovom prozoru bez NBA igrača, bez evroligaških igrača, bez Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Ognjena Jaramaza… Neće biti jednostavno. Ali, Orlovi uvek imaju obavezu da jurišaju na pobedu. Bez obzira na okolnosti.

GRUPA E

Subota

15.30: (1.85) Švajcarska (17.5) Srbija (1.85)

18.30: (2.15) Finska (14.5) Gruzija (1.80)

Ponedeljak

15.00: Švajcarska – Gruzija

18.00: Srbija - Finska

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.