Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2021, 00:16

Sastaju se 11. i 19. tim na tabeli, a meč od ogromnog značaja

Susret Platensea i Urakana u 23. kolu argentinskog šampionata na programu je u noći između ponedeljka i utorka od 01.30 časova

Kako izgleda realna slika uoči duela između Platensea i Urakana? Trenutni plasman na tebeli argentinske Profesionalne lige nije merodavan za ova dva kluba iz centralnog Buenos Ajresa. Generalni plasman i koeficijent učinka od koga svake sezone zaziru pridošlice u elitni rang, stvara totalno drugačiju sliku prvenstva.

Jedna od utakmica, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << koja geografski gledano sukobljava najbliže klubove u ovom 22. kolu argentinske Profesionalne Lige jeste duel između Platense i Urakana. Oba tima dolaze iz centralnog područja Buenos Ajresa, a razdaljina između njihovih zvaničnih adresa iznosi nešto manje od jednog kilometra. Ipak, stanje na tabeli totalno je suprotno fizičkoj blizini dve institucije. Sa tri kola do kraja sezone, Kemerosi se nalaze na 11. mestu na tabeli, osam bodova ispred Hobotnica iz Visente Lopesa koje zauzimaju 19. poziciju u šampionatu. Takođe, gosti iz Parke Patrisiosa trenutno su u boljoj formi sa tri pobede u poslednjih šest utakmica, dok Platense ima samo jednu pobedu u istom periodu. Opet, ni trenutno stanje na tabeli ne prikazuje realnu sliku stanja u kakvim se položajima nalaze ova dva tima.

01.30: (3,10) Platense (3,10) Urakan (2,45)

Turnir već ima šampiona, River Plejt se posle sedam godina ponovo krunisao za fudbalskog vladara Argentine. Ono na šta će glavna pažnja biti usmerena u preostala tri kola su definisanje mesta koja vode u internacionalne kupove, kao i ona mesta koja vode u niži rang takmičenja. Iako to ne izgeda baš tako, trenutnim zauzimanjem 11. pozicije u prvenstvu, Urakan se bori za plasman u Kopa Sudamerikanu. Kemerosi su se osvajanjem tri boda protiv Patronata ponovo popeli na tabeli u generalnom plasmanu, koja objedinjuje bodove iz prvenstva i pređašnjeg Liga Kupa. Sa 45 bodova zauzimaju 15. mesto, sa tendencijama da se plasiraju na poziciju koja vodi u međunarodno takmičenje, a za kojom zaostaju četiri boda.

Pobede Himnasije, Uniona i remi Rosario Sentrala sa Riverom nisu dozvolile Urakanu da napreduje više od toga. Postoji čak šest timova koji konkurišu za preostala dva mesta u Kopa Sudamerikani, pored već pomenutih to su Rasing i Argentinos Juniorsi koji su izgubili u svojim poslednjim okršajima. Timu Franka Darija Kudelke ide u prilog to što u poslednja dva kola za rivale imaju dva direktna rivala, Rasing i Rosario Sentral. Ipak, Urakan ne zavisi samo od sebe, a osnovni cilj na noćašnjem gostovanju mu je pobeda, koja bi bila od vitalnog značaja da izvuče što više bodova iz preostalih devet u opticaju.

Suočen sa duelom od krucijalnog značaja, Kudelka mora da reši pitanje pojedinih pozicija u svojoj ekipi. Poslednja linija bi ostala nepromenjena kao na meču sa Patronatom, ali određeni problem javljaju se u veznom i ofanzivnom sektoru. Fabian Enrikez je uvek bio izabranik u odsustvu Klaudija Jakoba, međutim vezista nije imao pružio dobre partije u predhodnom periodu, pa je na poslednjem meču umesto njega zaigrao Lukas Vera, koji se i noćas očekuje u startnoj postavi Kemerosa. Ostale dve nepoznate su u napadu, a jedini kome je zagarantovano mesto je Rodrigo Kabral, dok se, kao i obično, Enrike Triverio i Matijas Kokaro bore za mesto centarfora.

Sa druge strane, domaći sastav se, sa 24 osvojena boda, nalazi na 19. mestu u prvenstvu. Platense je proteklog vikenda na zaista teškom gostovanju u južnom Buenos Ajresu uspeo da izvuče nerešen ishod 3:3 protiv Lanusa. To je samo za nijansu poboljšalo njihov učinak u poslednjih pet kola gde su uz pomenuti remi zabeležili tek jednu pobedu i doživeli tri poraza.

Međutim, ono što ne može da se primeti trenutnim stanjem na tabeli, jeste koeficijent učinka, ono od čeka zaziru svi novopridošli klubovi u eliti. Platense se početkom ove kalendarske godine, posle više od dve decenije vratio u Primera diviziju. Poznato je da se u Argentini, posle svake odigrane sezone gleda ukupan koeficijent učinka koji se formira na osnovu prdhodne tri odigrane sezone. Kako ekipa iz Visente Lopesa, tek jednu godinu nastupa u najjačem rangu, njen koeficijent meri se na osnovu učinka iz date sezone. Iako deluje, komplikovano računica je veoma prosta, broj osvojenih bodova deli se sa brojem odigranih utakmica u zadatom periodu.

Sa koeficijentom od 1.086, Platense u generalnom plasmanu zauzima 21. mesto, što mu opet ne garantuje opstnak u elitnom rangu, ali je u daleko boljoj poziciji od Patronata, Aldosivija i Sarmijenta. Vrlo verovatno je da će Hobotnice preživeti ovu sezonu u najjačem rangu, jer ipak sve zavisi od njih samih, ali i rezultati drugih klubova u preostala tri kola trebali bi baš da se poklope kako bi tim Klaudija Spontona ispao u Nasional B.

Ova dva tima su se sastala samo dva puta u proteklih 20 godina, i to pre nešto više od decenije, u drugom po jačini rangu takmičenja, jednom remizirajući, dok je drugi put Urakan uspeo da slavi rezultatom 2:0.

(PIŠE: Đorđe RADONJIĆ)

ARGENTINA 1 – 23. KOLO

Subota

Taljeres Kordoba – Aldosibi 2:0 (0:0)

/Tenalja 50, Valojes 80/

Patronato Godoj Kruz 0:3 (0:1)

/Oheda 39, Badaloni 81, 86/

Nedelja

Estudijantes – Velez Sarsfild 1:0 (1:0)

/Dijaz 35pen/

Rosario – River Plejt 2:2 (1:0)

/Ruben 28, 58 – Palavesino 68, 75/

Argentinos Juniors - Himnasija La Plata 3:0 (1:0)

/Avalos 12, Karabahal 49, Sandoval 80/

Defensa i Hustisija – Kolon 1:1 (0:0)

/Merensijel 90+1 – Kastro 71/

Ponedeljak

Union Santa Fe - Atletiko Tukuman U TOKU

23.15: (2,55) Rasing (3,20) Lanus (2,85)

Utorak

01.30: (1,95) Sentral Kordoba (3,40) Arsenal Sarandi (4,10)

01.30: (3,10) Platense (3,10) Urakan (2,45)

21.00: (2,25) San Lorenco (3,10) Sarmijento Hunin (3,50)

23.15: (1,40) Boka Juniors (4,50) Njuels Old Bojs (8,50)

Sreda

01.30: (2,70) Banfild (3,05) Independijente (2,80)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.