Šarčević potpisao akt o ukidanju Evropskog univerziteta Milije Zečevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević potpisao akt o ukidanju Evropskog univerziteta Milije Zečevića

Evropski Univerzitet u Beogradu, čiji je vlasnik i osnivač bio Milija Zečević, od danas ne postoji, potvrdio je za Politiku Mladen Šarčević, ministar prosvete, koji je potpisao akt o prestanku rada ove ustanove.

Prosvetna inspekcija je utvrdila da Evropski univerzitet od 2016. godine nema akreditaciju i da je sad, brže bolje, pokrenuo novi zahtev za akreditovanje. Ali to trenutno ne važi jer nisu i dalje akreditovani. Tek ulaze u novi proces. Istekle su im i bankarske garancije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Stekli su se svi uslovi da prestane da radi, izjavio je Šarčević.

Dodao je da sledi utvrđivanje koliko studenata je bilo upisano na fakultete tog univerziteta, kako i gde će oni nastaviti studije.

Problem za ove akademce može da bude to što je univerzitetu istekla bankarska garancija.

Kako navodi Šarčević, zakon predviđa da o trošku ustanove koja je prestala da radi njihovi akademci nastave školsku godinu na drugim visokoškolskim ustanovama.

Šarčević je za Politiku rekao da je prosvetna inspekcija prethodnih dana završila provere regularnosti rada nekoliko privatnih univerziteta, ali da ne sme još mnogo da otkriva, jer su neka rešenja u fazi potpisivanja.

Ima tu svega i dima i vatre. Zasad mogu da otkrijem da je završen inspekcijski pregled dokumentacije i akreditacije Evropskog univerziteta. Predstoje u ovoj oblasti ozbiljne seče, najavio je Šarčević.

Ministar prosvete je danas potpisao i rešenje o smeni Dragoljuba Elčića, dekana Akademije umetnosti Alfa univerziteta (nekadašnjeg BK) jer je, pomenutim inspekcijskim kontrolama ustanovljeno da ne ispunjava uslove da se nalazi na čelu ove visokoškolske ustanove.

Ministarstvo negira informacije koje se odnose na način izbora članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja negiralo je i informacije koje su se pojavile u medijima poslednjih dana, a koje se odnose na način izbora članova Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) kao stručnog organa Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT).

Kako su naveli, članove Komisije za akreditaciju bira Upravni odbor NAT na predlog Nacionalnog saveta, a vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola, kao i o zastupljenosti obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno umetničkih polja.

NAT je nezavisno telo koje obavlja poslove akreditacije, provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju, a u donošenju odluka o akreditaciji u potpunosti je nezavisan.

Postupak akreditacije i provere kvaliteta u visokom obrazovanju obavlja se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, standardima koji su u potpunosti usklađeni sa Evropskim standardima i uputstvima (ESG), kao i sa Etičkim kodeksom NAT, navodi Ministarstvo.

Akredituju se samo visokoškolske ustanove i studijski programi koji ispunjavaju sve standarde. Nezavisnost NAT ogleda se i u načinu finansiranja i isključivo se finansira iz sopstvenih izvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ugašen Evropski univerzitet Milije Zečevića: Od 2016. radio bez akreditacije

Izvor: Večernje novosti, 28.Nov.2019

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je "Novostima" da je danas potpisao akt o prestanku rada ove ustanove EVROPSKI Univerzitet u Beogradu, u vlasništvu Milije Zečevića, prestao je da postoji, saznaju "Novosti". Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je "Novostima"...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.