Izvor: MozzartSport.com, 04.Jul.2020, 17:33

Šarasova Barsa - neće biti totalne revolucije

Ali, biće nekoliko promena i one se već događaju

Kao što smo najavili, Šarunas Jasikevičijus je postao novi trener Barselone umesto Svetislava Pešića i to je uz odlazak Željka Obradovića iz Fenerbahčea i odlazak Igora Kokoškova u Istanbul najjača vest ovog leta. Sa tim potezom otvoriće se nova era u Blaugrani, ali kako trenutno izgleda Šaras će doneti promene, ali ne i totalnu revoluciju.

Zanimljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je, prvo malo o tome, priča kako je Šaras uopšte došao na klupu Barse. Naime, lokalni mediji u Barseloni pišu da su ti pregovori trajali nekoliko sedmica. Naime, već tokom završnice ACB lige je odlučeno da Svetislav Pešić neće više biti trener kakav god finalni rezultat bio. Katalonski Sport piše da je sam Pešić bio toga svestan, da neće voditi Barsu u preostaloj godini ugovora.

Iz tog razloga su ljudi i sportskog sektora, Albert Soler i Načo Rodrigez, sa punim znanjem predsednika koji je podržao operaciju, počeli da rade na operaciji vraćanja Jasikevičijusa koji je ostavio mnogo traga u istoriji Barse.

Soler je pregovarao sa dva Šarasova menadžera, dok je Rodrigez objasnio projekat Jasikevičijusu i ubedio ga da dođe u taj tim. Jasikevičijus je oduvek voleo da utiče na to ko će dolaziti a ko odlaziti iz tima, što baš nije uobičajeno jer su takve stvari najviše rezervisane za sportski sektor.

Ono što je najvažnije istaći - Šaras neće praviti totalnu revoluciju u timu. Ali, biće promena, to je sigurno. I one su već počele da se ocrtavaju.

Šaras će biti na klupi Barse u naredne tri sezone, poznaje odlično klub, pokazao se u Žalgirisu i ovog leta je očigledno rešio da je pravo vreme za veliki korak u trenerskoj karijeri. Biće predstavljen u ponedeljak uz prisustvo Đozepa Marije Bartomeua, kao i sportskih direktor. A evo kakvi će biti njegovi prvi koraci u novom klubu. Govoreći o promenama…

Barselona ima trojicu igrača kojima su istekli ugovori. Ante Tomić se posle osam godina oprostio od tima. Njemu je ugovor istekao i nije mu ponuđen nastavak saradnje. Hrvat je u Barselonu došao 2012. godine posle dve sezone u dresu Real Madrida, a tom prilikom je odbio ponude CSKA i Efesa. Posle odlaska Huna Karlosa Navara u penziju, postao je i kapiten Blaugrane sa kojom je osvojio jednu titulu u ACB ligi (2014), tri Kupa kralja (2013, 2018, 2019) i Superkup Španije (2015). Bio je i član najbolje petorke u ligi 2013. godine.

 Kevin Pengos će najverovatnije u Zenit, iako je Crvena zvezda pokazala interesovanje. Mnogi su pomislili da bi Pangos mogao da ostane u svetlu odlične saradnje sa Šarasom u Žalgirisu, ali sve su prilike da se to neće dogoditi. Naravno, Malkolm Dilejni je već ranije napustio klub.

 Za razliku od njih, šuter Kajl Kjurik dobiti novi ugovor. I to kako se navodi na više izvora - potpisaće na više godina. Pregovori o novom ugovoru su na dobrom putu. Sve govori da će Kjurikove trojke i dalje leteti u Blaugani, a da će najverovatnije potpisati ugovor na tri godine, moguće po formuli 2+1.Takođe,  Kjurik ima pasoš Slovačke što dodatno mnogo znači Barseloni. On je stigao u Barsu pre dve godine iz Zenita.

Još jedan odlazak iz Barselone je ozvaničen. U pitanju je Pau Ribas koji je napustio klub posle pet godina provedenih u Kataloniji. Neće daleko, jer je već predstavljen kao novi košarkaš Huventuda.

Barselona i Ribas su imali ugovor do 30. juna 2021. godine, ali su se dogovorili da ga raskinut i potom je Ribas potpisao za svoj klub u kom je ponikao. Imao je dosta problema sa povredama, ali je opet uspeo da odigra 216 utakmica u Barsi - 121 u ACB ligi i 95 u Evroligi.

Artem Pustovij bi mogao na pozajmicu, čeka se odluka za Rolandsa Šmitsa. I ovde će Jasikevičijus imati poslednju reč. Videćemo i šta će biti sa talentovanim Leandrom Bolmarom koji je vezan za Barsu još dve godine, ali bi mogao da kroz Draft ode u NBA. Otkupna klauzula mu je 900.000 evra.

Naravno, u celoj priči ne možemo da izostavimo uticaj korone na smanjenje platežne moći. I Barsa će morati malo da stegne kaiš. Neki su proračuni da će budžet biti manji za 15% do 20% u odnosu na ovu sezonu. Što bi značilo da će umesto 41.500.000 evra budžet biti oko 33.000.000 što i dalje nije malo. Sa time će Jasikevičijus moći da operiše.

Koga bi Barsa mogla da dovede?

Pa, prvo ime koje pada na pamet je svakako Nik Kalates. On je zvanično napustio Panatinaikos i sada se praktično samo čeka ozvaničenje saradnje. Trebalo bi da to bude ugovor na tri godine, vredan sve skupa 5.500.000 evra.

Panatinaikos je Kalatesu nudio da potpiše novi, dugoročni ugovor sa značajno manjim primanjima, ali je ovaj to odbio. I naredna stanica biće mu Barselona Šarunasa Jasikevičijusa.

Još jedan od igrača koga bi Jasikevičijus mogao da dovede je Zel Ledej koga dobro poznaje iz Žalgirisa. On bi mogao da pravi društvo sjajnom Brendonu Dejvisu. Još jedno ime koje se pominje je Arturas Gudaitis, odlični Litvanac koji je, istina za volju, imao dosta problema sa povredama u Aramniju.

Neće biti previše ulaganja, osim naravno kada je slučaj sa Kalatesom. Želi Jasikevičijus da Žalgirisovu ideju implementira u Barselonu. Nije lak zadatak. Ali... To je Šaras. Taj može sve.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.