Saradnja Matice srpske i srpskih ustanova u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Matice srpske i srpskih ustanova u Mađarskoj

U okviru višegodišnjeg angažmana na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj Galerija Matice srpske je potpisala Protokol o saradnji u istraživanju i prezentaciji muzejskih kolekcija i realizaciji izložbi sa Muzejem srpske pravoslavne crkve u Sentandreji i Istorijskim muzejem Budimpešte a vezano za realizaciju izložbe i publikacije o ikonostasu Arse Teodorovića za Sabornu crkvu u Budimu.

Protokol su potpisali upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski, arhijerejski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamenik Vojislav Galić u ime Njegovog preosveštenstva vladike Lukijana i Peter Farbaki, direktor Istorijskog muzeja grada Budimpešte.

U Istorijskom muzeju Budimpešte održan je i sastanak direktora muzeja gde su dogovoreni naredni susreti povodom proslave jubileja 170 godina Galerije Matice srpske u Tekelijanumu kao i budući planovi vezani za realizaciju izložbe i publikovanje monografije o ikonama Arse Teodorovića sa ikonostasa srpske crkve u Budimu u drugoj polovini 2018. godine.

Ovom prilikom u Sentandreji je Galeriji Matice srpske je uručena Povelja sa medaljom Zadužbine Jakova Ignjatovića, za realizaciju više projekata iz oblasti zaštite, proučavanja i prezentacije srpskog umetničkog nasleđa u Mađarskoj, a posebno za realizaciju izložbe Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj.

Povelju i medalju sa likom Jakova Ignjatovića, autora Nebojše Mitrića, akademskog vajara, u ime Zadužbine predao je dr Radomir Lastić, počasni predsednik zadužbine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.