Šangaj i Hongkong povezuju berze

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Nov.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šangaj i Hongkong povezuju berze

ŠANGAJ/HONGKONG - Šangajska i honkonška berza biće povezane 17. novembra nakon višenedeljnog odlaganja i očekuje da se će trgovanje između te dvije berze biti vrijedno više milijardi dolara dnevno, saopštila je danas honkonška Komisija za hartije od vrijednosti (SFC).

Povezivanje berzi smatra se ključnim korakom ka većoj finansijskoj liberalizaciji kineske ekonomije, navodi se u saopštenju SFC i Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti (CSRC), prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Frans pres.

Vijesti su dovele do skoka akcija na obje berze, pa je honkonški indeks porastao 0,83 odsto, a šangajski 2,3 odsto.

Zvaničnici Hongkonga zahvalili su Pekingu na "zelenom svjetlu" za projekat, koji će omogućiti međunarodnim investitorima da trguju odabranim akcijama na šangajskoj, inače strogo regulisanoj, berzi, kao i investitorima iz cijele Kine da kupuju dionice u Hongkongu. Procenjuje se da će dnevno prekogranično trgovanje biti vrijedno oko 3,8 milijardi dolara.

Povezivanje berzi prvobitno je planirano za prošli mjesec, ali je neočekivano otkazano, nakon što su Azijska industrija hartija od vrijednosti i Asocijacija finansijskih tržišta, koje predstavljaju neke od najvećih svjetskih banaka i drugih finansijskih institucija, uputili pismo vlastima Hongkonga zatraživši odlaganje plana zbog nezivjesnosti oko pravila trgovanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.