Šamponi za Veliki rit i Bangladeš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šamponi za Veliki rit i Bangladeš

U toku je projekat preventivnih zdravstenih pregleda i edukacije, koji Dom zdravlja Novi Sad organizuje u naseljima Velikom Ritu i Bangladešu.

Higijenski uslovi u tim naseljima su, uglavnom, ispod minimuma i često se pojavljuju šuga i vašljivost.

Cilj je poseta lekarskih ekipa da se proveri stanje na terenu i da se najugroženijim porodicama ponudi pomoć u vidu šampona i lekova.

Safeta Pućoli ima povišen pritisak. Ali to joj je najmanji problem. U uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojima živi ova porodica, 90 odsto stanovnika Srbije, ne bi izdržalo ni dan. Nemaju struju, ni vodu.

"Moramo da skupljamo vodu u korito, da peremo i ispiramo stvari. Je li to dovoljno? Ne! Evo vidite, nema ni za mašinu, niti za ruke. Samo zbog vode patimo, to je najveći problem", kaže stanovnica Bangladeša Safeta Pućoli.

U uslovima u kojima živi 30 Safetinih unučadi, o higijeni je teško govoriti. Patronažna ekipa će im podeliti šampone protiv vašljivosti i dati osnovne savete, kako da spreče evetualne zaraze.

"Trudimo se da obuhvatimo one porodice koje nemaju ekonomske mogućnosti da sebi priušte šampone protiv vašljivosti. Takođe, akcenat stavljamo i na detekciju kožnih promena kod dece, jer se, u ovom letnjem periodu, često desi da se, zbog zanemarenosti, razvije", kaže Kristina Nedeljkov, načelnica Patronažne službe.

Lekarima pomažu zdravstveni medijatori romske nacionalnosti koji odlično poznaju lokalno stanovništvo i uslove u kojima žive.

"Ljudi nas dosta dobro poznaju. Radimo sa njima, organizujemo radionice, i dajemo im higijenske pakete kada smo u mogućnosti", kaže Snežana Nikolić, zdravstvena medijatorka.

Ovog puta, šampone protiv vašljivosti i druge lekove, obezbedio je grad Novi Sad. Akcija se nastavlja i narednih dana, a u utorak, u Velikom Ritu, biće postavljen šator Doma zdravlja , gde će se stanovnicima moći da se pregledaju i izmere pritisak i šećer u krvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.