Šampionski u četrdesetim

Izvor: Politika, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampionski u četrdesetim

I u sportovima brzine, snage i izdržljivosti rok trajanja velikih asova je sve duži

Šveđanin Oskar Svan, koji je u Antverpenu 1920. godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju u streljaštvu sa 72 godine i 280 dana, je najstariji osvajač olimpijske medalje (on je i najstariji olimpijski pobednik za "zlatom" iz 1912. osvojenim u 64. godini), ali dok je u to pionirsko doba sporta i olimpizma konkurencija bila "tanka" i iako su vremešni sportisti često osvajali trofeje, pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sportovima u kojima ne odlučuju brzina i snaga, moderno doba trebalo bi da donese primat mladim sportistima, atletama u naponu snage.

Međutim, na sportskim borilištima širom sveta veterani svakodnevno demantuju ovu tvrdnju.

Rok trajanja velikih asova se produžava i sve je više sportista koji u četrdesetim godinama postižu rezultate o kojima mnogo mlađi i dalje mogu samo da sanjaju. Primera je bezbroj.

Početkom godine najstariji profesionalni sportista sveta, bar jedan dan, bio je automobilista Džejms Hilton (SAD) koji je, 41 godinu pošto je proglašen za novajliju godine u NASKAR-u, pokušao u 72. godini da se kvalifikuje za jednu od najizazovnijih trka - "Dajtonu 500".

Istina, nije uspeo, ali nije bio ni poslednji. Uz to približio se Fredu Dejvisu koji je 1992. u 78. godini okončao karijeru profesionalnog igrača snukera, a vožnja trkačkog "ševroleta" je neuporedivo napornija od udaranja kugli bilijarskim štapom.

Dugovečnost se, ipak, više ne odnosi samo na sportove u kojima je koncentracija, smirenost i veština važnije od snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti, kao što je recimo streljaštvo, streličarstvo, konjički sport, ili igre loptom u kojima se telesne predispozicije mogu nadomestiti majstorstvom ili pomoći saigrača.

I u najtežim individualnim sportovima, kakvi su atletika, biciklizam, veslanje i kajak, smučarsko trčanje, ili boks sve je više asova koji su zagazili u petu deceniju života i koji su uspešni.

U Sidneju 2000. godine na Olimpijskim igrama u 42. godini osvojila je "bronzu" u vožnji na hronometar, a u Atini 2004. dva meseca posle 46. rođendana bila je 14. u vožnji na hronometar i 10. u drumskoj trci.

U Atini "zlato" i "srebro" u kajaku osvojila je u 42. godini Nemica Birgit Fišer i izbila na drugo mesto po broju medalja na olimpijskoj sceni.

Fišerova je najavila prošle godine da želi da se okuša i u Pekingu 2008. a tada će imati 46 godina, a čak ako u tome i uspe najverovatnije neće biti najstarija olimpijka.

Tu titulu mogla bi da joj preotme Marlen Oti, naturalizovana Slovenka, rođena na Jamajci još 10. maja 1960. Otijeva je trčala i u Atini, ali nije stigla do finala, a prošlu sezonu završila je sa solidnih (za njene godine) 11,34 sekunde na 100 metara.

Samo četiri meseca mlađa od nje je Elina Zvereva, finalistkinja prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u bacanju diska (63,20 m), a po dugovečnosti u "kraljici sportova" pored bacača ističu se i dugoprugaši i hodači.

U Geteborgu na Evropskom prvenstvu 2006. godine zlatnu medalju u bacanju koplja osvojila je 34-godišnja Nemica Štefi Nerijus, njena zemljakinja Franka Dič u 38. osvojila je "srebro" u bacanju diska, Rumunka Nikoleta Grasu "bronzu" u 35. godini, španski hodač Hezus Angel Garsija osvojio je drugo mesto u hodanju na 50 kilometara, dok su 35-godišnjaci Virgilijus Alekna u bacanju diska i Stefano Baldini u maratonu osvojili su titule prvaka Evrope.

I nekad najbolji bacač diska na svetu Nemac Lars Ridl aktivan je u 40. godini, kao i njegov vršnjak ukrajinski kladivaš Andrej Skvarjuk. Obojica su bili finalisti Evropskog prvenstva, obojica maštaju o Pekingu...

I početkom ovogodišnje atletske sezone veterani se ne predaju. Svetski rekorder u maratonu Pol Tergat (38 godina) je i dalje među najbržima, a svakako ne i najstariji na top-listama za najdužu atletsku disciplinu.

Meksikanac Roča se probio na šesto mesto svetske rang-liste na 5.000 metara u 40. godini (15:15,77), a trenutno najstariji hodač na svetskim listama je 45-godišnji Mađar Zoltan Cukar.

I Slovenka Helena Javornik je u petoj deceniji (rođena 1966) ali joj to nije smetalo da pobedi na polumaratonu u Ferari, a 37-godišnjoj Rumunki Konstantini Tomesku da osvoji treće mesto na "Londonskom maratonu" sa fantastičnih 2:23,55.

Njima se polako pridružuje i povratnica na atletsku stazu Ruskinja Irina Privalova koja želi da još jednom bude olimpijka iako će iduće godine navršiti 40. godina, a među veteranima koji pokušavaju da dokažu da si mlad onoliko koliko vrediš su i naši rekorderi Dragan Perić (kugla) i Aleksandar Raković (hodanje 50 km).

Perić je 8. maja proslavio 43. rođendan a 12. maja u Senti bacio kuglu 19,20 metara (prošle godine ispunio je normu za Svetsko prvenstvo u Osaki bacivši kuglu 20,34 metara), dok će Raković, ako mu se ostvari želja na Igre u Pekingu stići u 41. godini (rođen 13. aprila 1968)...

Ko kaže da je sport privilegija mladih?

Ž. Baljkas

[objavljeno: 21.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.