Samba, uvređen ali ne obeshrabren

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samba, uvređen ali ne obeshrabren

Rasizam je, uz još nekoliko pojava, rak-rana modernog fudbala. Tamnoputi fudbaleri često su na udaru "navijača", bilo gde na svetu. Kris Samba, višemilionski vredno pojačanje Anžija iz redova Blekburna, na svojoj koži je osetio "rusko gostoprimstvo", kada je na njega, baš kao i u nekoliko navrata na Roberta Karlosa, bačena banana. Ruski savez najavio žestok odgovor izgrednicima.

Defanzivac Kris Samba izjavio je da je rešen da ostane u ruskom Anžiju, i pored jasne rezignacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog najnovijih rasističkih ispada, ovoga puta usmerenih protiv njega.

Kao što je to bio slučaj sa Robertom Karlosom po njegovom dolasku u Mahačkalu, nakon susreta sa Lokomotivom iz Moskve banana je bačena na fudbalera iz Konga.

"Normalno je da se osećam jako povređenim kada god vidim primere rasizma u fudbalu, ali nikada neću dozvoliti grupici rasista da me slomi", izjavio je Samba. "Ja sam jak karakter i nastaviću da se borim za svoj tim".

Samba je napustio Premijer ligu, tačnije ekipu Blekburna, u februaru kada je i pojačao prebogati tim koji sa klupe predsvodi Gus Hidink. Cena transfera je bila oko 15 miliona evra.

"Apsolutno uživam u svemu na šta nailazim u ovoj velikoj zemlji. Razumljivo, rasistički ispad me jeste naljutio, kao što je slučaj i sa ostatkom fudbalske javnosti. Međutim, rasizam ovde je isti onaj na koji sam nailazio gde god da sam igrao", rekao je Samba.

Ovaj incident je, međutim, dodatno motivisao organizatore Mundijala 2018. godine da pojačaju svoju borbu da se rasizam u ruskom fudbalu suzbije.

Rasizam je, u većoj ili manjoj meri, zastupljen kod većine navijačkih grupa u Rusiji, koje svoja politička opredeljenja definišu ili kao ultranacionalistička ili čak kao neonacistička.

Sambin saigrač Roberto Karlos dva puta je bio meta sličnog ispada. Na nekadašnjeg fudbalera Reala i selekcije Brazila banana je bačena dva puta. Pre dve godine navijači Lokomotive iz Moskve razvili su transparent koji je prikazivao ponovo bananu, očigledno omiljen motiv rasista u Rusiji. Meta je bio Nigerijac Piter Odemvingi, koji sada nastupa za Vest Bromvič Albion.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.