Sajam peradarstva u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2019, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam peradarstva u Somboru

U Somboru je, u organizaciji Društva odgajivača sitnih životinja "Sombor 1871" svečano otvoren 43. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Srbije u organizaciji Asocijacije odgajivača sitnih životinja Republike Srbije.

Više od 500 najboljih izlagača iz Srbije i okruženja i više od 3200 eksponata golubova, ukrasne živine, kunića i ukrasnih ptica obeležilo 43. Međunarodni sajam peradarstva u Somboru. Iako je predstavljen nešto manji broj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvalitet eksponata je, po rečima organizatora i sudija na zavidnom nivou.

"Ove godine smo pod sloganom da šampion bude šampion, dakle, da zaista, grla koja se iznesu na ovogodišnji sajam budu vrhunski primerci koji zaslužuju da budu tri dana budu u Somboru i ako ponesu šampionsko odličje da je to zaista pravi šampion!" ispričao je Igor Gromilović, sekretar Društva odgajivača sitnih životinja "Sombor 1871".

"Ovo je moje 16. gostovanje na ovoj prekrasnoj manifestaciji koja je brend ne samo srpskog golubarstva i živinarstva već i regije. Svi mi koji smo ambiciozniji u ovom hobiju, znamo za termin poslednjeg vikenda u januaru kada smo u Somboru!" – Vančo Ilievski predsednik Makedenskog saveza odgajivača sitnih životinja.

" Petu godinu za redom dolazim na ovaj sajam i svaka godina je sve bolja i bolja po kvalitetu i organizaciji, sve je super!" rekao je Mihail Mihailov, predsednik Bugarskog saveza odgajivača sintnih životinja.

Da je somborski sajam peradarstva sam vrhunac uzgoja peradarstva u Srbiji potvrđuje i Dražen Biličić, sudija peradarstva iz Hrvatske koji već četvrtu godinu sudi na somborskom sajmu.

"Ovde sam ocenjivao patuljaste kokinkine, ima ih 115 primeraka. Kao i uvek, stvarno su vrhunskog kvaliteta a to je i specijalka u sklopu ovog sajma i jedna je od boljih specijalki u celoj Evropi."

Trećeg dana manifestacije, organizatori najavljuju sastanak i formiranje kluba odgajivača somborske kaporke kada će se raspravljati i o standardu ove autohtone sorte živine. Po tradiciji, manifestacija se završava berzom sitnih životinja, kućnih ljubimaca, opreme i svega potrebnog za bavljenjem ovim hobijem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.