Šahtjor se igrao, Partizan grešio

Izvor: B92, 01.Okt.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šahtjor se igrao, Partizan grešio

Fudbaleri Šahtjora pobedili su Partizan sa ubedljivih 4:1 u 2. kolu Grupe J Lige Evrope i naneli drugi poraz srpskom šampionu.

Šahtjor je poveo u 24. minutu posle kornera koji je izveo Vilian, a Lomić loše reagovao i savladao svog golmana. Drugi gol postigao je Luis Adriano u 38. minutu posle kontre i centaršuta Fernandinja. Na 3:0 povećao je Žadson u 54. minutu, a četvrti pogodak postigao je u 67. Rakitski koji se dobro ubacio nakon brzo izvedenog kornera. Počasni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gol za Partizan delo je Ljajića u 86. minutu.

Šahtjor je od prve sekunde krenuo maksimalno ofanzivno i zahvaljujući dominaciji sjajnih Brazilaca Fernandinja, Žadsona, Viliana i Ilsinja, na sredini terena veoma lako dolazio do gola Radosavljevića. Ukrajinski tim je tek posle četvrtog gola 'stao na loptu', a do tog trenutka su izluđivali odbranu 'crno-belih' koja je neretko i grešila.

Sjajnu fudbalsku predstavu na novom stadionu u Donjecku upotpunila je i fer igra igrača oba tima što potvrđuje i podatak da nijedan fudbaler nije dobio žuti karton.

Utakmicu protiv poslednjeg osvajača Kupa UEFA, trener 'crno-belih' Goran Stevanović je počeo sa sledećih 11 igrača: Radosavljević, Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Krstajić, Lomić, Fejsa, Petrović, Moreira, Ilić, Dijara.

Već u prvim minutima utakmice Šahtjor je mogao da dođe do prednosti, ali je posle greške golmana Radosavljevića dobro reagovao Gavrančić i izbacio loptu van terene.

Do prve prilike Partizan je došao u 12. minutu. Lomić je odlično ubacio sa leve strane, a loptu koja je preletela Pjatova nije baš najbolje zahvatio Dijara pa je ostalo 0:0.

U 19. minutu Šahtjor ponovo dolazi do prilike posle greške golmana Partizana. Radosavljević je loše izbacio loptu iz šesnaesterca, a kapiten domaće ekipe, Darijo Srna, odlično pokušao sa preko 20 metara ali se golman 'crno-belih' iskupio za prethodnu grešku odbranom.

Narednih nekoliko minuta Šahtjor je dominirao terenom, kontrolisao loptu i iznudio nekoliko kornera, a posle jednog u 24. minutu došao i do prednosti. Vilian je ubacio sa leve strene, a lopta pogodila u nogu Marka Lomića i završila u mreži srpskog šampiona.

Novu veliku priliku da dođe do gola Šahtjor je imao u 32. minutu ali su odbrambeni igrači Partizana tri puta izblokirali šuteve protivničkih napadača i sačuvali mrežu golmana Radosavljevića. Već u sledećem napadu i 'crno-beli' dolaze do gola protivnika ali niko nije uspeo da zahvati loptu posle centaršuta Dijare pa Pjatov nije ni bio ugrožen.

Narednih nekoliko minuta Partizan je konačno uspeo da prekine dominaciju Šahtjora i organizuje napad, a u 36. minutu bio je najbliži pogotku. Dijara je dobio loptu na ivici kaznenog prostora, dobro šutirao, ali je lopta zakačila Rakitskog, a onda je intervenisao i Pjatov koji ju je izbacio u korner.

U 38. minutu Šahtjor dolazi do drugog gola. Petrović je bio neoprezen i izgubio loptu na svojoj polovini terena, a posle brze kontre Fernandinja i njegovog centaršuta, usamljeni Luis Adriano je lako savladao Radosavljevića iz kaznenog prostora.

Partizan je i pored podređenog položaja i u poslednjem napadu u prvom poluvremenu stvorio dobro priliku za gol. Dijara je zaustavljen na ivici kaznenog prostora, a lopta se odbila do Ljubomira Fejse koji je dobro šutirao ali je Pjatov zaustavio udarac mladog reprezentativca Srbije.

Na poluvremenu utakmice Stevanović je napravio prvu izmenu i umesto Radosava Petrovića u igru ubacio Adema Ljajića. Mladi fudbaler Partizana dobro je odigrao u 52. minutu kada je posle dobre kontre ubacio loptu po zemlji u kazneni prostor ali je Pjatov ponovo bio brži od napadača srpskog šampiona.

Dva minuta kasnije Šahtjor dolazi i do trećeg gola. Ponovo su fudbaleri Partizana izgubili loptu na sredini terena, ovaj put Fejsa, a posle loše intervencije Krstajića, Đorđevića ali i ostalih igrača 'crno-belih', Žadson je dobio loptu i prebacio loptu preko Radosavljevića koji je nepotrebno istrčao sa gol linije i ostavio prazan gol.

Odmah posle toga Stevanović je u igru ubacio i svog najboljeg strelca Klea koji je zamenio Branu Ilića. Posle kornera u 63. minutu i Brazilac je pokušao da smanji prednost Ukrajinaca ali je slabo zakačio loptu glavom i poslao je daleko od gola.

Novi, 17 pokušaj da dođe do gola Šahtjor je imao u 66. minutu kada je Vilian šutirao, a Radosavljević izbacio u korner. Već posle brzo izvedenog kornera i zbunjene odbrane 'crno-belih' Rakitski je povećao na velikih 4:0.

Goran Stevanović izvršio je onda i poslednju izmenu i umesto Lomića u igru ubacio Nemanju Tomića. Menjao je i Mirčea Lučesku koji je uveo bivšeg igrača Partizana Igora Duljaja umesto Hubšmana. Odmah je izveo i Kučera kojeg je zamenio Kobin, te ubrzo i kapitena Srnu umesto kojeg je šansu dobio Iščenko.

Posle četvrtog gola Šahtjor je konačno smanjio intenzitet napada što je omogućilo Partizanu da ozbiljnije organizuje napad i da spase čast. U 86. minutu Stevanović je ubacio sa desne strane, Ljajić primio loptu u kaznenom prostoru, brzim driblingom se rešio čuvara i konačno savladao Pjatova.

Duel Šahtjor – Partizan sudio Škotlanđanin Vilijam Kolum, a njegovi pomoćnici bili su Kit Sorbi, Džordž Dramond, Juan Noris i Stefon O'Rajli. Šesti sudija je Bobi Maden.

Partizan: Radosavljević – Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Krstajić – Lomić, Fejsa, Petrović (Ljajić 46'), Moreira - Ilić (Kleo 57'), Dijara

Šahtjor: Pjatov – Rakitski, Kučer, Rac, Srna - Hubšman, Fernandinjo, Žadson, Ilsinjo, Vilian - Luis Adriano

Posle dva poraza, od Tuluza i Šahtjora, Partizan u nastavku Lige Evrope očekuje dvomeč sa belgijskim Klub Brižom. Prvo sledi gostovanje 'crno-belih' u Belgiji 22. oktobra, a onda i revanš u Beogradu 5. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.