Sahranjen Franc Bekenbauer

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 21:11

Sahranjen Franc Bekenbauer

Legendarni nemački fudbaler i trener Franc Bekenbauer, koji je umro u 78. godini, sahranjen je u Minhenu, preneli su nemački mediji.

Sahrani je prisustvovala samo porodica. Kovčeg prekriven cvećem pratila je mala grupa rođaka okupljenih na groblju na jugu Minhena, pokazuju fotografije objavljene u nemačkoj štampi.

Njemu će počast biti odata i za nedelju dana, 19. januara na Alijanc areni. Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će prisustvovati tom događaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bekenbauer je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, mnogo je doprineo razvoju modernog nemačkog fudbala, a smatra se i da je "izmislio" ulogu libera u ekipi.

Kao igrač je 1974. godine osvojio Svetsko prvenstvo sa Zapadnom Nemačkom, a 1990. godine trijumfovao je na Mundijalu kao selektor i jedan je od samo trojice igrača koji su i kao igrač i kao selektor osvajali Mundijal, posle Brazilca Marija Zagala i Francuza Didijea Dešana.

Legenda je fudbalskog kluba Bajern za koji je odigrao 584 utakmice, postigao 75 golova i osvojio brojne titule kao igrač i kao trener. Osvojio je kao igrač tri uzastopne titule evropskog prvaka, kao i četiri titule u Bundesligi.

Igrao je još za Njujork Kosmos i Hamburg, a bio je i sportski direktor Olimpika iz Marseja i dugogodišnji član uprave Bajerna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.