Sahrana Ferenca Puškaša u subotu

Izvor: B92, 07.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahrana Ferenca Puškaša u subotu



Sahrana legendarnog mađarskog fudbalera Ferenca Puškaša, koji je preminuo 17. novembra u 80. godini života, biće održana u subotu, 9. decembra.

Puškaš će biti sahranjen u bazilici Svetog Ištvana u Budimpešti, a prisustvovaće joj i mnoge poznate ličnosti iz sveta sporta, među kojima su doživotni predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran, predsednik FIFA Jozef Blater i predsednik madridskog Reala Ramon Kalderon.

Dolazak na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sahranu "galopirajućeg majora" potvrdili su i Franc Bekenbauer, Bobi Čarlton i članovi Panatinaikosa koji su igrali za grčki tim 1971, kada je Puškaš kao trener tu ekipu doveo do finala Kupa evropskih šampiona.

Telo najvećeg fudbalera u istoriji Istočne Evrope biće od četvrtka izloženo u bazilici, a građani će moći da mu odaju poštu tog i sledećeg dana od 10 do 20 časova.

Na dan sahrane, u subotu, program počinje u 16 časova, jednočasovnom ceremonijom na stadionu koji je još za njegova života poneo njegovo ime. Zatim će njegovo telo biti preneto na Trg heroja (Hsk tere), gde će mu biti odate vojne počasti (Puškaš je, kako mu nadimak govori, bio major mađarske vojske). Posle kraće službe, procesija nastavlja do bazilike Svetog Ištvana, gde misa počinje u 19 časova.

Puškaš je za mađarsku reprezentaciju postigao 83 gola na 84 utakmice, osvojio olimpijsko zlato i stigao do finala Svetskog prvenstva. Sa Real Madridom osvojio je tri Kupa šampiona, jedan Interkontinentalni kup, šest titula prvaka Španije, dva Kupa kralja, a četiri puta je bio najbolji golgeter španske lige.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.