SUZE, TIŠINA I POTRESNI GOVORI: Srbija se oprašta od Dejana Milojevića (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 13:37

SUZE, TIŠINA I POTRESNI GOVORI: Srbija se oprašta od Dejana Milojevića (FOTO)

U Skupštini Beograda održana komemoracija.

Komemoracija povodom smrti Dejana Milojevića, nekadašnjeg košarkaša i trenera, koji je preminuo 17. januara u SAD od posledica srčanog udara održana je danas u Skupštini Beograda.

Mala je bila sala Skupštine grada da orimi sve koji su došli da odaju poslednju počast Dejanu Milojeviću i još jednom izjave saučešće njegovoj porodici, supruzi Nataši, sinu Nikoli i ćerci Maši.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Na početku komemoracije pušten je video snimak na kom je opisana njegova prebogata igračka i trenerska biografija, od Beovuka preko FMP-a, Partizana, Budućnosti, Valensije, Galatasaraja, reprezentacije, Mege, do Golden Stejta.

U ime Košarkaškog saveza Srbije od Milojevića se oprostio predsednik Predrag Danilović:

- Imao sam tu čast i zadovoljstvo da radimo zajedno, iako nikada nismo igrali zajedno. Moja se karijera završavala, a njegova je bila u uzletu. Bio sam onaj koji je inicirao njegov dolazak u Partizan. Bio je igrač oko koga si gradio tim, koji su pravo blago. Nikada Dejan nije bio trula jabuka u timu. Svi su mu verovali, bez pogovora, i igrači i treneri. Svi koji su ga makar malo poznavali, odmah su ga zavoleli. Ima li većeg priznanja. Taj njegov karakter, otvorenost za učenje, želja da se pomogne svakom članu kolektiva. Išao je korak po korak do reprezentacije, kojoj je dao doprinos. Bio je istinski patriota. Bio sam siguran da će Dejan vrlo brzo voditi reprezentaciju na najvećim takmičenjima. Ostaje nam da negujemo uspomenu na njega. Neka mu je laka zemlja.

Marko Kešelj državni sekretar u Ministrastvu sporta podsetio je koliko je Milojević bio veliki igrač, čovek i prijatelj:

- Divio sam mu se na terenu, ali i van terena. Jer se ni tada nije njegov posao završavao. Kada mi je trebala motivacija, uvek je bio tu da pomogne. Košarka mu je bila život. Pozitivnom energijom je izvlačio iz nas ono najbolje. Deki je bio drug, mentor, vođa. U ime države Srbije osećam obavezu da kažem veliko hvala, za sve što je uradio kao igrač, trener... Naš ambasador u svetu. Ostaje mi se da se sećam Dekija, kao velikog igrača i najvećeg čoveka.

Emotivan oproštaj od Milojevića imao je košarkaški menadžer Miško Ražnatović, koji je zajedno sa njim sarađivao tokom cele karijere, prvo igračke, a potom trenerske u Megi, a kasnije u SAD.

- Iako su prošle tri duge i teške nedelje, nisam očekivao da ću vam se obratiti ovim povodom. Nažalost, u svetu kom živimo, dešavaju se nepravde. Bio sam mu menadžer, ali nakon njegove karijere sam osećao da ima nešto zbog čega ga želim pored sebe. Naterao sam ga da postane trener i bila je to najbolja odluka. Svi su profitirali iz njegovog rada. Na dnevnom nivou smo polemisali o svim aspektima košarkaške igre. Obojica smo profitirali iz tih razgovora. I on i ja smo napredovali iz te razmene mišljenja. Srbija, Evropa i svet su imali razne trenere, ali ne postoji trener koji je za tako kratko vreme ostavio više traga. Nebrojano je dece koju je Dejan učio košarci, ali i o životu. Dao je sve od sebe i košarka mu to nije zaboravila. Način na koji su se velikani košarke oprostili od Dejana, Evroliga i NBA liga, dokazuje o njegovoj veličini. To ne može da uteši porodicu. Bio je jedinstven, ali sigurno neće biti zaboravljen. Možemo da nastavimo dalje putem koji je on utabao. Ja kao neko ko se nikada ne smeje, a on se uvek smejao. Znam da će proći puno vremena dok se iskren osmeh ne vrati na moje lice. Jako sam ti zahvalan za sve što si uradio za mene, za Megu, za košarku. Učiniću sve da tvoj lik i delo ostanu večni.

Komemoraciji su, osim porodice i prijatelja, prisustvovali i brojni ljudi iz sveta košarke. Tu su bili i Svetislav Pešić, Božidar Maljković, Dejan Bodiroga, Ostoja Mijailović, Duško Vujošević, Aleksandar Džikić, Milenko Tepić, Dejan Tomašević, Vule Avdalović, Miodrag Ražnatović, Veselin Petrović, Miroslav Berić, Mlađan Šilobad, Milenko Topić, Vlade Đurović, Igor Rakočević, Novica Veličković...

Sahrana Milojevića, koji je preminuo u 47. godini, biće održana u ponedeljak, 12. februara na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Opelo će početi u 13 časova, sahrana pola časa kasnije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.