SUPERLIGA NE ODUSTAJE DA POMRSI KONCE UEFA: Pravi se liga od čak 80 timova

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2023, 13:48

SUPERLIGA NE ODUSTAJE DA POMRSI KONCE UEFA: Pravi se liga od čak 80 timova

Mnogi ne bi smeli da igraju u njoj.

Čuveni evropski fudbalski projekat "Superliga", ponovo je aktuelan, ali sada sa novom vizijom sa čak 80 timova u višeligaškom sistemu, izjavio je izvršni direktor takmičenja.

Liga bi bila bazirana na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, rekao je Bernd Rajhart.

Timovi bi imali garantovanih minimum 14 utakmica u sezoni, a glavni sponzor je do predloga ovog formata došao nakon konsultacija sa skoro 50 evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << klubova od prošlog oktobra koji su zajedno razvili deset osnovnih principa.

U pitanju je kompanija A22 Sports Management, koja je podržala i prvobitni plan Superlige iz 2021. koji je predviđao zatvoren sistem koji bi kontrolisalo 12 najvećih evropskih klubova, ali koji je naišao na žestoku reakciju fudbalske javnosti.

- Temelji evropskog fudbala su u opasnosti da se uruše. Vreme je za promenu. Klubovi su ti koji snose preduzetnički rizik u fudbalu. Ali kada su važne odluke u pitanju, oni su prečesto primorani da sede skrštenih ruku sa strane dok se sportski i finansijski temelji ruše oko njih. Naši razgovori su jasno pokazali da klubovima često nije moguće da javno govore protiv sistema koji koristi pretnju sankcijama da osujeti opoziciju. Naš dijalog je bio otvoren, iskren, konstruktivan i rezultovao je jasnim idejama o tome koje promene su potrebne i kako se one mogu sprovesti. Ima mnogo toga da se uradi i nastavićemo naš dijalog - navodi se.

Rajhart tvrdi da je A22 osporio pravo UEFA i FIFA da blokiraju formiranje Superlige i sankcionišu konkurentske klubove na sudovima, tvrdeći da upravljačka tela zloupotrebljavaju dominantnu poziciju prema zakonu EU o konkurenciji.

Rajhart je rekao da će Superliga biti otvoreno takmičenje, sa kvalifikacijama kroz nastup na nacionalnom nivou, a svi njeni timovi će se takmičiti u svojim domaćim ligama.

Te nacionalne lige će ostati "temelj" sporta, kaže je Rajhart koji tvrdi da će Superliga generisati nove prihode za podršku celoj takmičarskoj piramidi.

Garancija od 14 utakmica, kaže Rajhart, bi obezbedila "stabilnost i predvidljivost" prihoda.

Podsećamo, šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Super lige Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata.

Sponzor vesti Lige šampiona – sportska kladionica Meridian

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.