STIŽE 30. ROĐENDAN UFC-A: Podsetimo se kako je sve počelo... neće vam biti dobro (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 21:04

STIŽE 30. ROĐENDAN UFC-A: Podsetimo se kako je sve počelo... neće vam biti dobro (VIDEO)

Mnogo toga se promenilo.

UFC ove godine ima jedan jako bitan i veliki jubilej za proslaviti. Naime, najbolja svetska MMA organizacija slavi 30. rođendan i nema sumnje da će ga dostojno proslaviti, uz pregršt zanimljivog sadržaja koji će nam prirediti.

U susret samom rođendanu, UFC je odlučio da složi kompilaciju koja obuhvata neke od najznačajnijih događaja tokom njihovog tridesetogodišnjeg postojanja. Kako su naveli u opisu prvog snimka posvećenog toj temi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ‘‘putovanje počinje sa UFC 1, prvim događajem u istoriji organizacije‘‘.

Davnog 12. novembra 1993. godine održan je prvi UFC-ov događaj u istoriji. Bila je to jedna poprilično "haotična" zgoda bez nekih konkretnijih pravila. ‘‘Kopanje‘‘ očiju i ugrizi bili su zabranjeni, kao i upotreba dopinga, iako je krajnje upitno koliko su ‘‘čisti‘‘ bili neki od učesnika na turniru.

Rukavice nisu bile obavezne, a borilačka oprema takođe nije bila definisana. Tako su borci mogli svojevoljno da nastupe u onome u čemu se najugodnije osećaju, a događaj je zapravo bio svojevrsni turnir.

Pobedniku turnira pripalo je 50 hiljada američkih dolara, a sve se odigralo u Denveru na oko 1600 metara nadmorske visine, jer Kolorado nije imao atletsku komisiju od koje bi UFC morao da dobije dozvolu za održavanje ovakvog događaja. Manje od pola Meknikols Arene bilo je popunjeno tokom UFC 1 eventa, ali tek sada se vidi značaj i veličina tog dana.

Bio je to istorijski trenutak za MMA, jer tada se rodila najznačajnija MMA organizacija u istoriji tog sporta. Istina da je sve bilo "haotično", ali svet je tada upoznao UFC, kao i Rojsa Grejsija, osvajača prvog UFC-ovog turnira.

Grejsi je na tom turniru prezentovao tada podosta nepoznate veštine brazilskog džiu-džicua i turnir je osvojio upisavši tri pobede "submissionom". Inače, do pobede se moglo doći jedino prekidom.

Niko od učesnika turnira nije znao da odgovori na Grejsijeve veštine u parteru i Rojs je redom ugušio Arta Džimersona, Kena Šamroka i Žerara Gordoa.

Gordo može da se pohvali da je upisao prvi nokaut u istoriji UFC-a. Holandski kikbokser i majstor savatea nokautirao je Teilu Tulija, a nokautirao ga je brutalnim ‘‘soccer kickom‘‘, jer pravila tada nisu zabranjivala takve udarce.

Mnogi su meč nazvali ‘‘okršajem Davida i Golijata‘‘, jer poraženi Tuli težio je čak 186 kilograma, dok je Gordo bio na 98 kilograma težine.

Kako je sve to izgledalo na UFC 1 eventu i što se još događalo, saznajte kroz UFC-ov snimak posvećen njihovom 30. rođendanu. UFC je napravio kompilaciju najboljih trenutaka s kultne UFC 1 priredbe, a iako verujemo da su mnogi od vas već pogledali nešto slično, uvek vredi podsetiti se kako je sve počelo.

BONUS GALERIJA: Pogledajte kako izgleda Juta Lerdam, holandska klizačica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.