SRBIN AKTER NAMEŠTALJKI U NEMAČKOJ

Izvor: Kurir, 09.Okt.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN AKTER NAMEŠTALJKI U NEMAČKOJ

Srbin koga nemački istražni organi imenuju kao Stevana R. osumnjičen je za umešanost u novi skandal vezan za nameštanje fudbalskih mečeva u Nemačkoj i tri meča u Ligi šampiona.

U toj zemlji počelo je suđenje grupi za koju se osnovano sumnja da je namestila rezultate više od 300 utakmica u 15 evropskih zemalja, a najviše u nemačkoj drugoj ligi, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji i Belgiji. Među njima se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dvojica turskih državljana, jedan Nemac, nekadašnji profesionalni fudbaler, i već spomenuti Stevan R. Ukoliko se navodi optužnice pokažu kao tačni, čeka ih zatvorska kazna od po deset godina.

- Pod istragom se nalaze 32 utakmice nemačke Cvajte, kao i utakmice druge lige Švajcarske i mečevi u Mađarskoj. Pored toga, sumnja se i na nekoliko duela kvalifikacionih mečeva mlađih reprezentativnih selekcija - kaže portparol suda u Bohumu Talarovski.

Nemačka policija već duže vreme prati ovu grupu, a prilikom prisluškivanja njihovih razgovora saznali su za nameštanje utakmica i pare koje će da zarade u kladionicama kada stave opklade na rezultate koje su prethodno dogovorili. Istražni organi sumnjaju da je u lažiranju mečeva, pored uhapšenih, učestvovao još izvestan broj osoba, a prema preliminarnim procenama, tom prilikom je protivzakonito pribavljeno nekoliko miliona evra.

Pod istragom policije nisu mečevi igrani u Bundesligi, ali Nemački fudbalski savez saopštio je da pomno prati razvoj događaja.

- Nemački fudbalski savez i sportska udruženja u drugim zemljama imaju granice do kojih mogu da se nose sa ovakvim kriminalnim aktivnostima. Ipak, to je posao za pravosudne organe - kaže Ralfa Kotker, portparol NFS.

Počelo od Hojcera

Hapšenje ove četvoročlane grupe samo je nastavak aktivnosti nemačkih pravosudnih organa, koji su 2005. godine započeli akciju suzbijanja nepravilnosti u fudbalu. Tada je na 24 meseca zatvora osuđen arbitar Robert Hojcer zbog povezanosti sa hrvatskim podzemljem i lažiranja rezultata. On se najpre teretio samo za nameštanje utakmice u kupu Nemačke, kad je dosudio dva sumnjiva jedanaesterca i dao crveni karton igraču Hamburga, posle čega je suparnički Paderborn pobedio rezultatom 4:2, da bi se ubrzo ispostavilo da je deo pomenute kriminalne grupe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.