SRBIJA - ČEŠKA: Bruka Hrvatske kao opomena

Izvor: MVP.rs, 16.Sep.2015, 04:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA - ČEŠKA: Bruka Hrvatske kao opomena

Sedmi ispit neće biti lak za Orlove.

Grupa D, koja je bila smeštena u Letoniji, smatrana je za najslabiju na ovogodišnjem Evrobasketu. Međutim, među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu iz Rige su stigle čak tri selekcije, isti broj kao i iz "grupe smrti" koja se igrala u Berlinu.

Treći četvrtfinalni okršaj donosi duel ekipa iz pomenutih grupa. Možda i najveće iznenađenje Prvenstva predstavlja selekcija Češke. Izabranici Ronena Ginzburga igraju >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << fantatičan turnir, što su na svojoj koži najbolje osetili košarkaši Hrvatske. U okviru prve runde nokaut faze Češka je prosto demolirala izabranike Velimira Perasovića i sa ubedljivih 80:59 obezbedila plasman među osam najboljih i duel sa selekcijom Srbije. Ujedno, plasman u četvrtfinale je najveći uspeh ove selekcije na Evropskim prvenstvima od osamostaljivanja.

Sa druge strane je svetski vice-šampion, neporažena Srbija. Puleni Aleksandra Đorđevića prikazali su najlepšu košarku od svih ekipa koje su učestvovale na ovogodišnjem Evrobasketu, ali im to neće značiti mnogo ukoliko u sredu, 16. septembra, dozvole iznenađenje.

SRBIJA

SASTAV

PG: Miloš Teodosić (CSKA, 28, 195), Stefan Marković (Unikaha, 27, 195), Nemanja Nedović (Unikaha, 24, 193)

SG: Bogdan Bogdanović (Fenerbahče, 23, 198), Dragan Milosavljević (Alba, 26, 198)

SF: Nikola Kalinić (Fenerbahče, 23, 202), Marko Simonović (bez kluba, 29, 202)

PF: Nemanja Bjelica (Minesota, 27, 209), Zoran Erceg (bez kluba, 30, 210)

C: Miroslav Raduljica (Panatinaikos, 27, 213), Ognjen Kuzmić (Panatinaikos, 25, 213), Nikola Milutinov (Olimpijakos, 20, 211)

Selektor: Aleksandar Đorđević (48)

Kako bi stigla do četvrtfinala sa maksimalnim učinkom, Srbija je morala da prođe trnovit put. Padali su redom Španija, Nemačka, Island, Turska i Italija u Berlinu, a potom i Finska u Lilu. Sve prepreke Orlovi su preskočili sa 87.8 ubačenih poena po utakmici, što je najbolje napadačko ostvarenje na turniru nakon što je Španija ostala na 73 poena u četvrtfinalnom okršaju sa Grčkom i tako pokvarila svoj učinak. Uz to, Srbija je ekipa sa najviše asistencija po meču (25.2), što dovoljno govori o dobrom protoku lopte i timskoj igri izabranika Saše Đorđevića.

Rezultati: Srbija - Španija 80:70 Srbija - Nemačka 68:66 Srbija - Island 93:64 Srbija - Turska 91:72 Srbija - Italija 101:82 Srbija - Finska 94:81

Sa 14.8 poena i 6.7 uhvaćenih lopti u proseku, Nemanja Bjelica je najbolji strelac i skakač ekipe. Miloš Teodosić je najbolji asistent Srbije sa 7.3 dodavanja po meču, a u ovoj kategoriji nalazi se na drugom mestu na čitavom turniru.

Plan Srbije pred četvrtfinale će biti spuštanje lopte u reket, kako bi materijalizovali prednost u "masi" koju imaju na visokim pozicijama. Rival igra košarku sa "lakim" centrima, pa će veliki posao pasti na pleća Miroslava Raduljice. Takođe, šut bi trebalo da bude na zavidnom nivou, s obzirom da je selekcija Češke često stajala u zonu i tako mučila svoje rivale u prvih šest utakmica.

Ono što je bitno istaći je činjenica da je igrački kvalitet na strani Srbije. Da ne osećaju strah i da imaju strepljenja pokazali su u osmini finala sa žilavom Finskom. Posao u četvrtfinalu bi trebalo da im bude utoliko lakši što selekcija Češke ne gaji stil košarke sa velikim brojem šuteva za tri poena i jurnjavom po čitavom terenu, a o pozicionoj košarci bi Orlovi trebalo da imaju prednost.

Ipak, u jednoj utakmici od 40 minuta teško je predvideti dešavanja. Izabranici Aleksandra Đorđevića jesu favoriti, ali bi to trebalo da opravdaju na terenu i tako stignu na korak od sna zvanog Rio 2016. Ova dva tima će na parket stadiona u Lilu izaći u sredu od 18 sati i 30 minuta.

ČEŠKA

SASTAV

PG: Tomaš Satoranski (Barselona, 23, 201), Jakub Širina (Opava, 27, 186)

SG: David Jelinek (Anvil, 24, 196), Jirži Velš (Nimburk, 35, 201), Vojtek Hruban (Nimburk, 26, 200)

SF: Blejk Šilb (Galatasaraj, 31, 201), Pavel Pumprla (Obradoiro, 29, 198)

PF: Patrik Auda (Košalin, 26, 206), Petr Benda (Nimburk, 33, 205), Luboš Barton (Nimburk, 35, 202)

C: Jan Veseli (Fenerbahče, 25, 211), Pavel Houška (Nimburk, 31, 203)

Selektor: Ronen Ginzburg (51)

Snagu Češke u dosadašnjem toku turnira osetile su Ukrajina, Estonija i Češka u grupnoj fazi takmičenja, dok je neprijatno iznenađenje doživela Hrvatska u osmini finala. Ipak, tesni porazi od Letonije i Litvanije, posle produžetka, govore o tome da uz pravi pristup ova reprezentacija ne predstavlja nepremostivu prepreku.

Lider selekcije je Tomaš Satoranski. Plejmejker Barselone predstavio se široj javnosti u najboljem svetlu. Komanduje ovim timom i u fazi napada i u fazi odbrane, pa se slobodno može reći da je produžena ruka trenera na terenu. Trenutno je Satoranski prvi asistent Evrobasketa sa 8.8 dodavanja po meču, a ujedno je i rekorder po broju asistencija na jednom susretu. U utakmici sa Litvanijom imao je čak 15 proigravanja saigrača i tako je oborio rekord direktnog rivala u četvrtfinalu, Miloša Teodosića.

Rezultati: Češka - Estonija 80:57 Češka - Ukrajina 78:64 Češka - Letonija 65:72 Češka - Belgija 66:64 Češka - Litvanija 81:85 OT Češka - Hrvatska 80:59

Pored Satoranskog, najpoznatiji i najopasniji češki košarkaši su Jan Veseli i Blejk Šilb, bivši košarkaši Partizana i Crvene zvezde. Sa 16.8 poena po utakmici i devet uhvaćenih lopti u proseku, Veseli je lider tima u poenima i skokovima. Igru "dva na dva", koju u napadu forsiraju vedete Češke, zaista je teško braniti. Skupljanje odbrane i pokušaj da se na taj način zaustave Veseli i Satoranski u dosadašnjem toku Evrobasketa je kažnjavao Blejk Šilb. Novi igrač Galatasaraja je najbolji šuter u ekipi, a prosečno beleži nepunih 12 poena po susretu. Od igrača koji mogu da uzmu ulogu "X faktora" trebalo bi pomenuti Davida Jelineka, Petra Bendu i Pavela Pumprlu.

Raznovrsna igra u napadu oslikava se i kroz veliki broj asistencija, gde su Česi na drugom mestu na tekućem Evrobasketu sa prosekom 22.3 dodavanja. Jedina selekcija koja je na Prvenstvu bolja od njih je baš reprezentacija Srbije (25.2).

Ipak, glavni adut češke reprezentacije je izuzetno kvalitetna odbrana. Trenutno se nalaze na trećem mestu u tom segmentu igre i protivnicima prosečno dopuštaju svega 66.8 poena po meču. Bolji od njih su samo Grci i Francuzi. Predstojeći meč biće najveći ispit za njih, jer će pokušati da zaustave trenutno najbolji napad Prvenstva. Kako će to da urade? Do sada su svoje protivnike pritiskali na prenosu lopte. To je odlično radio Satoranski, kome predispozicije i dozvoljavaju tako nešto. Odlične rotacije u odbrani ne ostavljaju protivnicima puno slobodnih šuteva. U duelima sa Hrvatskom i Litvanijom, koje slove za dobre napadačke ekipe, prosto su "udavili" glavne poluge protivnika. Igru "dva na dva" branili su zoniranjem, a ostaje diskutabilno da li će isto činiti i u duelu sa Teodosićem, koji bi takve situacije mogao da rešava šutom, za razliku od Roka-Lenija Ukića i Mantasa Kalnietisa.

Kao najveći problem Češke u dosadašnjem toku takmičenja trebalo bi označiti slobodna bacanja. Ova selekcija ima uspešnost od samo 56 odsto sa linije penala, a u kvarenju procenta uspešnosti prednjači Jan Veseli (11/24).

Još jedna bitna stvar koju vredi pomenuti je broj izgubljenih lopti. Od ekipa koje su preostale na turniru, najmanji broj "prodatih" akcija imaju baš Srbija i Češka, tako da će igrači najvećeg iznenađenja Šampionata morati još pametnije da igraju ukoliko žele da nastave svoj san.

(foto: KSS / Nebojša Paraušić & FIBA / Ciamillo - Castoria / Dackus)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.