Izvor: MozzartSport.com, 20.Okt.2020, 16:36

SRBI NA ČIZMI: Kolarove muke po Konteu, Đuričić briljira, pred Ilićem je velika budućnost

Filip je još jedan primer koliko treneri mogu da utiču na karijeru jednog fudbalera

Kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov prolazi kroz veoma težak period u Interu i pretvoren je u neku vrstu “žrtvenog jarca”, odnosno glavnog krivca što odbrane Nerazura pušta vodu na sve strane. Na drugoj strani, Filip Đuričić nastavlja da oduševljava fudbalske sladokusce u Italiji i da ubira komplimente na svim stranama. Pozitivne note stižu i od Miloša Vulića, Darka >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Lazovića i Saše Lukića dok Ivan Ilić potvrđuje da je reč o velikom talentu koji bi uz Ivana Jurića mogao da preraste u igrača budućnosti ne samo Verone nego i reprezentacije Srbije.

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aleksandar Kolarov se našao na udaru žestokih kritika posle još jednog očajanog nastupa u dresu Intera. U italijanskim medijima nije čak dobio ni “peticu” već blamantnu četvorku. Sve slabosti kapitena reprezentacije Srbije koje su bile evidentirane tokom meča sa Fjorentinom, kada je takođe igrao u tročlanoj defanzivnoj liniji Nerazura, su se potvrdile protiv Milana. U svojoj 35-oj godini srpski fudbaler više nije ni eksplozivan a ni brz kao što je bio. Protiv Federika Kjeze bilo je očekivano da ima probleme sa hitrinom italijanskog reprezentativca, ali u duelu sa Zlatanom Ibrahimovićem, četiri godine starijim, očekivalo se da, bar na trkačkom planu, Kolarov parira Šveđaninu.

Nije slučajno da je tim Antonija Kontea primio sedam golova na tri utakmice kada je igrao sa Kolarovim i D’Ambrozijom u zadnjoj liniji. Međutim, veliku odgovornost snosi i kormilar Intera. Postaviti Perišića, kao spoljnog veznog, znači ostaviti na vetrometini levi bok defanzivne linije. Verovatno samo Konte, iz njemu znanih razloga, veruje da Hrvat može da bude peti u veznom redu: protiv Fjorentine je jeftino prošao, ali je zato platio protiv Milana punu cenu.

Takođe, Kolarov je često bio žrtva limitiranosti D’Ambrozija i njegovih grešaka: scenario je bio veoma sličan u oba meča na San Siru na startu sezone. Riberi ili Leo preskaču D’Ambrozija kao da je igrač Serije C, Bastoni ili De Fraj izlaze da zapuše prostor koji je ostavio bivši bek Torina, posledično Kolarov se pomera ka centru odbrane i u toj kretnji se pogubi: ne uspeva da zatvori prostor za protivničkog centarfora a Perišić, naravno, ne pokriva “svog” igrača na boku i tako Aleksandar ostaje “glineni golub”.

Očigledno je da Kolarov nije kadar da igra u tročlanoj defanzivnoj liniji na visokom nivou, pogotovo ako saigrači nisu na visokom nivou. Uostalom, celu svoju karijeru je bio bek ili spoljni vezni i tek je ponekad, u slučaju nužde, prelazio u odbrambeni red. Loše predstave Kolarova i D’Ambrozija su evidentirale greške i ograničenost Kontea koji je uslovno rečeno oterao Godina i tvrdoglavo insistira na odbrani sa tri defanzivca. Na taj način trener Intera je devalvirao cenu Škrinjara premeštajući ga na levu stranu da bi Bastonija ostavio desno od De Fraja. Slovak i mladi Italijan su svakako bolja rešenja od D’Ambrozija i Kolarova, ali su daleko od kvaliteta neophodnog za dostizanje velikih ciljeva.

Za razliku od Kolarova, Filip Đuričić briljira u dresu Sasuola. Srpski reprezentativac je uz Berardija bio najbolji u redovima De Zerbijevog tima protiv Bolonje i među najzaslužnijima je za veliki preokret na Dal’Ari. Filip nije počeo najbolje susret sa igračima Siniše Mihajlovića, ali kako je utakmica odmicala sve više je ulazio u svoju prepoznatljivu ulogu.

U izveštajima sa meča Đuričić je od svih dobio sedmicu ili čak 7,5 uz konstataciju da nije samo postigao gol, već drugi u ovoj sezoni, već je svaki njegov potez predstavljajo potencijalnu opasnost za Skorupskog. Gazeta ga je definisala “Filip strašni” dočaravajući svoju konstataciju da u svakom proigravanju i driblingu srpskog fudbalera ima otrova za protivničke odbrane i golmane.

Đuričić je još jedan primer koliko treneri mogu da utiču na karijeru jednog fudbalera i koliko je važno za razvojni put igrača da se sretnu na pravom mestu u pravo vreme sa pravim šefom stručnog štaba. Nema sumnje da bi Đuričićeva karijera bila kudikamo berićetnija da se kojim slučajem ranije sreo sa De Zerbijem.

Danas su svi spremni da se opklade da će Đuričić u ovoj godini oboriti svoj rekord u broju postignutih golova u šampionatu iz Herenvena kada je prvi i poslednji put dostigao dvocifrenu brojku golova (10). Osim dva ubeležena gola, Filip je uknjižio i dve asistencije. Zajedno sa Berardijem, Bogom, Defrelom i Kaputom, Đuričić čini jedan od najmaštovitijih i najubojitijih napada Serije A.

Sergej Milinković Savić je bio bled protiv Sampdorije, kao i kompletan tim Lacija. Za 90 minuta na Marasiju, Sergej je samo jednom uputio ozbiljan šut kao golu Audera koji ja završio par centimetara pored leve stative. Trener Sampdorije, iskusni vuk Klaudio Ranijeri, je napravio kavez za našeg igrača koji je ceo meč bio praktično striktno markiran od Jankta ili Ekdala. Milinković je u sličnim prilika već pokazao da se ne snalazi dobro kada ima fiksnu markaciju pogotovo ako mu ne pomažu njegovi saigrači. Otežavajuća okolnost za Sergeja je bila i to što nije imao Lacarija na desnom boku sa kojim se razume i vezanih očiju i koga pronalazi filigranskim pasovima. Posle meča sa Atalantom i protiv Sampa Milinković nije uspeo da dobije prelaznu ocenu.

Nikola Milenković je bio standardan u svojoj Fjorentini. Defanzivac Ljubičastih je po običaju bio stalna opasnost iz prekida za gol Specije dok nijedan od dva gola tima iz Ligurije ne idu na dušu reprezentativca Srbije. Bleki je zatvorio sve prilaze golu Drongovskog na delu terena u svojoj nadležnosti i zaradio je prelaznu šesticu od svih listova.

Dušan Vlahović je propustio još jednu šansu koju mu je pružio Bepe Jakini šaljući ga na teren od prvog minuta sa Riberijem. Vlahović je istina učestvovao u akciji za drugi gol Fjorentine, ali osim toga i velikog htenja nije uspeo da pokaže ništa drugo, tako je ponovo zaradio neprelaznu peticu.

Saša Lukić je bio među najboljim igračima Torina u porazu nad Kaljarijem 3-2. Vezni igrač Granata je igrao u ulozi ofanzivnog plejmejkera iza leđa Belotija i Bonacolija i iznudio je penal na početku meča koji je kapiten Torina pretvorio u vodeći gol. Ipak, konstatacija je da Saši mnogo više leži uloga klasičnog veznog igrača nego ofanzivnog pleja, pošto nema adekvatne kvalitete za tu ulogu. U svakom slučaju, Lukić je zaradio uglavnom 6,5 od italijanskih kolega.

Trener Krotonea je sve iznenadio bacanjem Miloša Vulića u vatru, od prvog sudijskog zvižduka, protiv Juventusa. Odgovor bivšeg igrača Crvene Zvezde je bio odličan. Nepodeljena ocena je da je u prvih pola sata Vulić bio najbolji igrač na terenu. Miloš je bio taj koji je lansirao vertikalnim pasom Recu nad kojim je Bonuči napravio penal. Međutim, kako je meč odmicao, Vulić je imao sve evidentnij pad u igri zbog čega ga je Stropa i zamenio sa Siligardijem u završnici utakmice. Ipak, to je bilo dovoljno da Vulić zaradi vrlo dobrih 6,5.

Vladimir Golemić je posle tri meča u kojima je bio starter u Krotoneu ostao na klupi i odigrao je samo završnih desetak minuta i doprineo da kalabrijski klub osvoji prvi bod u sezoni.

U malom srpskom derbiju na Bentegodiju Verona i Đenova su podelili bodove, ali su Darko Lazović i Ivan Ilić ostavili boljli utisak od Ivana Radovanovića. Lazović je pokazao da je u usponu forme i špartao je po oba boka pošto ga je Jurić prebacio u drugom poluvremenu sa levog na desnog krila. Darko je zaradio prelaznu ocenu od svih italijanskih medija.

Ivan Ilić je položio još jedan važan ispit na startu sezone. Posle dobrih impresija na Tardiniju protiv Parme, Ilić je potvrdio sve dobro što se reklo i napisalo o njemu. Odsustvo kapitena Veloza se nije osetilo i pored toga što je Ivan napravio par grešaka i svakako da mora da poboljša iznošenje lopte, ali vizija igre, rafinirana stopala i držanje na terenu su garancija da Veronu ali i Srbiju čekaju bolji dani sa mladim Nišlijom. Ne treba smetnuti s uma da Ilić ima tek 19 godina.

Ivan Radovanović nije imao velikih propusta u igri, ali se videlo da izlazi iz perioda u kojem je morao da provede vreme u izolaciji zbog Kovida-19. Pozitivna okolnost je da je njegova igra postajala sigurnija i fluidnija kako je vreme prolazilo, pa je na kraju bio na klackalici oko prelazne ocene.

Piše: Željko Pantelić

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.