ŠPIJUN

Izvor: Kurir, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠPIJUN

Predrag Stojaković, srpski košarkaš u NBA, pokušao na šaljiv način da objasni Amerikancima prilike u bivšoj SFRJ

Pokušavajući da objasni Amerikancima svoj životni put, košarkaš Hornetsa Predrag Stojaković im najčešće kaže da je rođen u Beogradu, a da u SAD radi kao špijun. U intervjuu za televiziju u Nju Orleansu, Stojaković je istakao da je on Srbin i da pribegava ovoj „laži“ jer ne želi da objašnjava komplikovane balkanske prilike i dodaje da je veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jugonostalgičar.

- Ja sam Srbin, i mislim da nije bitno gde sam rođen. To je duga priča i zadržavam se na tome da ljudima kažem da sam rođen u Beogradu, kako bih izbegao suvišna pitanja. Znam da je to zbunjujuće, jer ukoliko nekom kažem da sam rođen u Hrvatskoj, oni odmah pitaju: „Znači, vi ste Hrvat?“ - rekao je Predrag Stojaković, koji je rođen u Slavonskoj Požegi, i dodao:

- Bivšu Jugoslaviju činilo je šest republika i u svakoj su živeli uglavnom pripadnici određene nacionalnosti. Dakle, prava istina je da sam Srbin rođen u Hrvatskoj. Kada je počeo rat, moja porodica, kao i svi ostali Srbi, preselila se u Srbiju.

Peđa Stojaković rođen je u Slavonskoj Požegi, a kada mu je bilo 16 godina (1993.) preselio se u Grčku, zaigrao za PAOK i dobio prezime Kinis. Amerikancima je interesantno i to što Srbin iz Hrvatske, kad nije u SAD, živi u Grčkoj, a i oženjen je njihovom državljankom. Stojaković im je u šali to objasnio ovako:

- Da, imam grčko državljanstvo, ali sam stalni građanin SAD i pokušaću da vam pomognem da to razumete: možda sam špijun ili nešto tako?! Možda i nešto tajno radim u SAD?!

Na pitanje američkih novinara da li mu pri pomisli na Srbiju nešto nedostaje, Stojaković je rekao da je to zajednička država i istakao je da su svi Jugosloveni mnogo patili u poslednjih deceniju i po.

- Mislim da svima nama iz bivše Jugoslavije nedostaje isto, a to je naša nekadašnja zemlja. Sve republike koje su činile SFRJ, koje su u međuvremenu postale posebne države, puno su patile tokom poslednjih 15 godina. Ljudi tamo prolaze kroz teška vremena, ali trude se da pronađu način kako da prežive. Svima nam nedostaje dobar život koji smo imali, ali to je sada prošlost i moramo da se okrenemo onome što dolazi u budućnosti - rekao je Peđa Stojaković, koji će u predstojećoj sezoni zaraditi blizu 12 miliona dolara.[ antrfile ]

ŽIVOT ME NIJE MAZIO

Predrag Stojaković kaže da su ga nevolje kroz koje je prolazio primorale da odraste brže od svojih vršnjaka i da ga život nije mazio.

- Moj život nije kao u romanu i mnogo toga sam morao sam da naučim. Dosta sam prošao u životu, pa je sam život bio moj najbolji učitelj. Mnogo brže sam odrastao od prijatelja i brže sazrevao od njih. To se ne odnosi samo na sport. Reč je o svemu što nas je snašlo tokom perioda odrastanja u Srbiji i kroz šta smo prolazili. Ali, to je već neka druga priča - zaključio je Stojaković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.