SP: Poraz juniora Srbije od SAD-a

Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP: Poraz juniora Srbije od SAD-a



Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u Novom Sadu od selekcije SAD rezultatom 82:78 (13:18, 26:19, 25:13, 18:28) u trećem kolu prve faze Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina. Najbolji u srpskoj selekciji bili su Milan Mačvan sa 15 poena (6-8 za dva, 0-3 za tri) i 6 skokova, Mladen Jeremić je ubacio 10 poena, dok je Miroslav Raduljica imao 15, ali bez ijedne uhvaćene lopte. U pobedničkoj ekipi Stiven Kari je postigao 19 poena (3-6 za dva, 3-4 za tri), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je Džoni Flin upisao 12.

Ponovila se najveća boljka srpske reprezentacije – izvođenje slobodnih bacanja. Katastrofalan procenat sa penala nije se odrazio na rezultat protiv nejakih ekipa poput Malija i Kine, ali je 19 pogodaka iz 31 pokušaja zaista premalo da bi se savladao tim SAD-a.

Obe ekipe počele su nervozno, pa je u prva 3 minuta viđen samo jedan pogodak iz igre (Jeremić). Igralo se u egalu sve do pred kraj prve deonice, kada selekcija Srbije, predvođena Petrom Despotovićem, pravi seriju 8:0 i dolazi do pet poena viška.

Patrik Beverli je postigao 6, a Doni Grin 5 poena u drugoj četvrtini, u kojoj je američka ekipa stigla do 8 poena prednosti, koristeći veliki broj izgubljenih lopti tima Miroslava Nikolića. Ipak, Slaven Čupković sa dve trojke na kraju i Mladen Jeremić sa dve na početku četvrtine sprečili su ozbiljniji zaostatak na poluvremenu - 39:37.

Ono što se naslućivalo u drugoj, ostvarilo se u trečoj četvrtini – Amerikanci su u potpunosti dominirali, Džoni Flin je nastavio sa dobrom igrom (ubacio 8 poena u prvom poluvremenu), razigrao se Stiven Kari, a proradio je i šut za tri poena. Epilog tako dobre igre SAD-a i veoma slabe naših bio je vidljiv na semaforu – 64:50 za goste.

Mačvan i Raduljica su ubacili prvih 15 poena za našu selekciju poslednjem periodu, a posle trojke Katnića Srbija se u potpunosti vratila u meč – 70:70. Ipak, potpuni preokret onemogućio je Kari sa dve trojke u prelomnim momentima utakmice.

Druga faza počinje u ponedeljak, a sledeća tri rivala našeg tima su Litvanija, Francuska i Brazil.

Selektor juniora Srbije Miroslav Nikolić rekao je posle meča da je njegova namera bila da se američkoj ekipi suprotstavi pozicionom igrom. "Sve dok smo tako igrali, Amerikanci su imali problema", rekao je on.

Prema njegovim rečima, takvu igru nisu mogli da održe tokom celog meča jer je bio prinuđen da se osloni na nedovoljno spremne, povređene igrače, Stefana Marakovića, Mačvana i Marka Kešelja. "Oni su se junački borili i ja im na tome čestitam", kazao je Nikolić.

"Iako volim da pobeđujem, nije mi krivo što smo izgubili, najavažnije da smo prošli u drugi krug", dodao je Nikolić.

Selektor SAD Džeri Vejnrajt je rekao da izuzetno poštuje srpsku košarku i da već 16 godina dolazi u Evropu, pa poznaje veliki broj srpskih trenera. "Njihove igrače odlikuje disciplina u igri i dobra pripremljenost", kazao je on.

"Srećni smo zbog pobede nad Srbijom, jer je to tim koji bi mogao da bude dobra koledž ekipa u SAD", dodao je Vejnrajt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.