SP: Bugarima bronza, SCG četvrta

Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP: Bugarima "bronza", SCG četvrta



Odbojkaška reprezentacija SCG nije uspela da ponovi uspeh ženske selekcije i sa Svetskog prvenstva u Japanu vrati se sa osvojenom medaljom. Posle 105 minuta igre Bugarska je pobedila "Plave" rezultatom 3:1, po setovima 22:25, 25:23, 25:23 i 25:23. Meču je prisustvovalo skoro 5.000 gledalaca.

Ovo je poslednja utakmica koju je na nekom zvaničnom takmičenju odigrala selekcija bivše zajedničke države, proslavljena "generacija braće Grbić i Vujevića", ali i pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velike želje da se od "plavog" dresa oproste sa bronzanom medaljom oko vrata, nadahnuta ekipa Bugarske, predvođena Matejem Kazijskim i korektorom Nikolovim bila je bolja i zasluženo osvojila medalju u "Jojogi Nacionalnom Stadionu". Sledeća šansa za odličje na SP doći će za četiri godine u Italiji.

"Plavi" su meč za bronzu počeli u postavi tehničar Nikola Grbić, korektor Ivan Miljković, primači Goran Vujević i Vladimir Grbić, blokeri Andrija Gerić i Marko Podraščanin i libero Marko Samardžić. Prvi set, jedini koji su "plavi" osvojili, počeo je dobrom igrom bugarske ekipe, koja je na prvom tehničkom tajm-autu vodila sa 8:4. Ista ekipa imala je manju prednost od dva poena na drugom obaveznom tajm-autu (16:14). Usledio je poen Marka Podraščanina, jedna servis greška "plavih", jedna bugarske ekipe, posle koje je na servis liniju izašao Goran Vujević. On je doneo preokret, serijom odličnih servisa, od kojih su dva bila neodbranjena.

Tako je ekipa SCG povela sa 20:17, a to vodjstvo je strpljivo čuvala do kraja seta. Blokom Nikole Grbića realizovali su svoju prvu set loptu za 25:22 i poveli sa 1:0.

U drugom setu usledio je odgovor Bugarske, koja je povela sa 4:0, zahvaljujući dobrom servisu i bloku. I to su uspeli da anuliraju "plavi" kod 8:8. Medjutim, ponovo su protivnici preuzeli inicijativu i odličnim odbranama dolazili do kontri koje su uspešno realizovali, pa su na drugom tehničkom tajm-autu vodili sa 16:13.

Ni ta prednost nije bila nedostižna za ekipu SCG, koja je izjednačila na 20:20. Igralo se tada poen za poebn, do 23:22 za Bugarsku, ali je ponovo odbrana i kontra bila presudna. Tada su Bugari su bili strpljivi i sa 25:23 stigli do izjednačenja u setovima.

Tok trećeg seta se razlikovao, pošto u njemu nije bilo velike prednosti ni na jednoj strani i ni u jednom delu. Na prvi obavezni odmor "plavi" su otišli sa 8:7, na drugom su Bugari vodili sa 16:15. U samoj završnici seta, pri rezultati 23:23, "plavi" su imali kontru, ali su je Bugari izblokirali i došli do svoje šanse da uzmu set. Iskoristili su je odmah zahvaljujući odličnom servisu.

Na početku četvrtog seta, Ivan Miljković je realizovao dve kontre SCG za 2:0, ali su Bugari to anulirali i na prvi tehnički tajm-aut otišli sa 8:7. Iako kratak, usledio je period igre u kome su igrači SCG naparvili nekoliko greška, koje su bugarskom timu donele veliku prednost od 14:10. I to su uspeli da stignu igrači u plavim dresovima, izjednačili su kod 18:18 i ponovo ušli u izjednačenu završnicu.

Bilo je 23:23, a potom je najbolji igrač Bugarske Matej Kazijski odličnim napadom doneo prvu meč loptu Bugarskoj. Potpuno koncentrisani i sigurni, Bugari su blokirali naredni napad SCG i tako došli do 25:23 i pobede od 3:1 za bronzanu medalju na ovom SP.

SCG: Bojović, Boškan, Samardžić (libero), Nikola Grbić 2, Vladimir Grbić 12, Bjelica, Gerić 10, Vujević 18, Miljković 22, Petković, Nikić, Podraščanin 11.

Bugarska: Ivanov 12, Cvetanov 4, Žekov 5, Jordanov 14 , Zarev, Kazijski 20, Nikolov 7, Salapov (libero), Gajdarski 4, Aleksijev, Konsantinov 13, Peev.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.