SP: Argentina i Francuska na startu

Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP: Argentina i Francuska na startu



Do početka Svetskog prvenstva u košarci u Japanu ostalo je još 215 dana, a od jutros poznati su sastavi grupa.

Naša reprezentacija dobila je šansu da učestvuje zahvaljujući vajld-karti, a prvi test u odbrani titule, imaće u konkurenciji Argentine, Venecuele, Francuske, Libana i Nigerije, koji zajedno sa selekcijom SCG čine grupu A. Mečevi ove grupe igraće se u Sendaiju.

Iako je FIBA pre žreba uglavnom krila po kom principu će se rangirati reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i nosioci grupa, na kraju je to ipak rešeno jednostavnije nego na žrebu za SP u fudbalu, a nije bilo ni "posebnih" šešira. Tri grupe sadrže po dve evropske selekcije, dok su u jednoj - tri reprezentacije iz Evrope (grupa C). Po dve grupe sadrže po jedan tim iz Amerike, dok preostale u svom sastavu imaju po dve selekcije iz Amerike (A i D). Četiri reprezentacije iz Azije popunile su po jedno mesto u svakoj grupi, dok su tri selekcije iz Afrike i dve reprezentacije iz Okeanije zauzele preostale pozicije.

Evo kako su raspoređene 24 najbolje selekcije na svetu:

A: Argentina, Venecuela, Francuska, SCG, Liban, Nigerija

B: Španija, Panama, Nemačka, Japan, Novi Zeland, Angola

C: Litvanija, Brazil, Grčka, Turska, Australija, Katar

D: SAD, Portotiko, Slovenija, Italija, Kina, Senegal

Najbolja četiri tima iz svake grupe idu u 1/8 finala, a do kraja će se igrati po kup sistemu. U osmini finala ukrštaju se grupe A i B, kao i C i D.

Na startu "Plavi" igraju protiv Nigerije u subotu 19. avgusta, potom sa Francuskom 20. pa Libanom 21. avgusta, Venecuelom 23. i na kraju sa Argentinom 24. avgusta.

Utakmice po grupama završiće se 24. avgusta pošto je za 21. avgust zakazan slobodan dan. Mečevi osmine finala igraće se 26. i 27. avgusta, četvrtfinale 29. i 30. avgusta, polufinale 1. septembra, dok je finalni meč na programu 3. septembra.

SCG u Japanu predstavljao je Predrag Bogosavljev, direktor za marketing i međunarodne odnose Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore. Svetsko prvenstvo u Japanu neće predstavljati kvalifikacije za Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu. U Kinu će putovati po dve ekipe iz Evrope i Amerike, zatim prvaci Afrike Azije i Okeanije, prvak sveta, dok je deveto mesto rezervisano za domaćina. Tri poslednja učesnika Olimpijskog turnira dobiće se na dodatnim kvalifikacijama, krajem proleća 2008. u Pekingu.

Po obavljenom žrebu kratak komentar dao je Predrag Bojić direktor Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore:

"Ne možemo reći da žreb nije bitan, delimično nam je bio naklonjen, ali mnogo je važnije kako ćemo se pripremiti i u kom sastavu ćemo putovati u Japan. Sa nama u grupi od kvalitetnijih reprezentacija su Argentina i Francuska, selekcije koje su nam dužnici sa prethodnih veliki takmičenja. Siguran sam da možemo do drugog kruga gde, s obzirom na relan odnos snaga reprezentacija iz B grupe, imamo dobre izglede za plasman među osam najboljih selekcija sveta. Sa svim reprezentacijama možemo ravnopravno da se nosimo, tako da sam optimist," konstatovao je Bojić.

SP u Japanu održava se od 19. avgusta do 3. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.