SP 06: Šok za Engleze i Hrvate

Izvor: B92, 08.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP '06: Šok za Engleze i Hrvate



U sredu su pored utakmice u Madridu odigrana još 22 meča u svim kvalifikacionim grupama... Sredu 7.septembar zapamtiće navijači Engleske, Hrvatske i kladioničari širom sveta po dva senzacionalna rezultata koji su zasenili i derbi u Dablinu, veliku pobedu Turske u Kijevu, remi SCG u Madridu ili osmicu Belgijanaca u Briselu...

Reprezentacija Engleske poražena je u Belfastu od Severne Irske sa 1:0 prvi put od 1927. godine!

Medjutim, mnogo više od tradicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do koje Britanci tako drže, Engleze boli činjenica da su ovim kiksom izgubili gotovo sve šanse da se direktno plasiraju na SP u Nemačkoj, jer je Poljska golom Zuravskog iz penala savladala Vels sa 1:0 i tako pobegla na 5 bodova prednosti u odnosu na Bekama i kompaniju. Heroj nacije je Dejvid Hili koji je u 79.minutu doneo drugu pobedu Severnoj Irskoj u 4 poslednja dana a posle dvogodišnjeg posta!

Francuska je svoj meč odluke odigrala u Dablinu i pobedila sa 1:0 pogotkom naravno, Tjeri Anrija i tako zadržala izgledne šanse da se dokopa Nemačke i pored mnogo kikseva tokom kvalifikacija. Medjutim, u grupi 4 sve ostaje sve neizvesno jer su pobede zabeležili i Izrael i Švajcarska. Po 16 bodova imaju Francuska i Švajcarska, Izrael samo bod manje, tu je još uvek i Republika Irska sa 13.

Nemačkoj su korak bliže i Italija (pobedila u Minsku sa 4:1, tri gola Tonija) Portugal (0:0 u Moskvi) i Holandija (4:0 protiv Andore).

Derbi večeri odigran je na "Visente Kalderonu" u Madridu a pogotkom Kežmana "plavi" su sačuvali dva boda prednosti u odnosu na Špance i 3 na zahuktale Bosance. Azerbejdćan u sredu nije imao raspoloženog Gurbana Gurbanova, ali je odbrana odradila svoj deo posla pa je Austrija ostala bez planiranih bodova u Bakuu. Sa druge strane u igru u grupi 5 neočekivano se uključila i Škotska koja je pobedila Norvešku kao gost sa 2:1 i tako sa 4 boda u dva veoma teška meča (1:1 sa Italijom na Hempden Parku) sačuvala kakve-takve izglede za baraž.

Hrvatska je 7 kola potpuno kontrolisala situaciju u grupi 8, nekako preživela i iskušenja u Rejkjaviku prošlog vikenda, ali je sistem "pukao" tamo gde se najmanje očekivalo, na terenu poslednjeplasirane ekipe u grupi, Malte. Kranjčar je u 20.minutu doneo prednost Hrvatima, medjutim, posle slabe igre oba tima, Velman je u 75.minutu skinuo Hrvatsku sa prvog mesta grupe 8 jer su Švedjani nešto kasnije iskoristili kiks velikog rivala i pobedili u Budimpešti sa 1:0, pa će derbi grupe sledećeg meseca u Zagrebu dočekati kao prvi.

Meč u Ta Kaliju imao je i svoje treće poluvreme u kojem su nervozni navijači Hrvatske pri kraju meča počeli da lome stolice i bacaju ih na teren, ali su lokalni specijalci uz veliki promet pendreka uspeli da nekako iskontrolišu situaciju.

Turska je iskoristila veliko opuštanje Ukrajinaca posle osiguraog prvog plasmana na Mundijal i pobedila u Kijevu sa 1:0. Turci sada imaju 20 bodova iz 11 utakmica, poslednji voz pogotkom u Alma Ati uhvatili su Grci jer su slavili 2:1 golom u poslednjem minutu utakmice. Grčka ima 18 bodova iz 10 mečeva.

Vrhunac se očekuje početkom oktobra kada se u večini grupa igraju pretposlednji mečevi u kvalifikacijama.

Kompletni rezultati mečeva odigranih u sredu:

Grupa 1: Češka - Jermenija 4:1, Finska - Makedonija 5:1, Holandija - Andora 4:0;

Grupa 2: Kazahstan - Grčka 1:2, Ukrajina - Turska 0:1, Danska - Gruzija 6:1;

Grupa 3: Rusija - Portugal 0:0, Letonija - Slovačka 1:1, Lihtenštajn - Luksemburg 3:0;

Grupa 4: Farska ostrva - Izrael 0:2, Kipar - Švajcarska 1:3, Irska - Francuska 0:1;

Grupa 5: Belorusija - Italija 1:4, Norveška - Škotska 1:2, Moldavija - Slovenija 1:2;

Grupa 6: Azerbejdžan - Austrija 0:0, Poljska - Vels 1:0, S. Irska - Engleska 1:0;

Grupa 7: Litvanija - BiH 0:1, Belgija - San Marino 8:0, Španija - SCG 1:1;

Grupa 8: Malta - Hrvatska 1:1, Bugarska - Island 3:2, Madjarska - Švedska 0:1;

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.