SL: Neverovatan preokret plavih

Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SL: Neverovatan preokret "plavih"



Odbojkaška reprezentacija Srbije i Crne Gore plasirala se u finale ovogodišnje Svetske lige pošto je u subotu u Beogradu pobedila selekciju Poljske rezultatom 3:2, po setovima 24:26, 19:25, 25:23, 25:20, 15:8, u polufinalu Finalnog turnira Svetske lige.

"Plavi" će u nedelju od 19 sati u finalu igrati protiv Brazila, koji je u prvom polufinalu savladao Kubu sa 3:1 u setovima. Poljaci će se u nedelju u borbi za treće mesto sastati sa Kubom u duelu koji će početi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 16 sati.

Odbojkaši SCG su pred 9000 gledalaca uspeli da načine neverovatan preokret i nadoknade vođstvo Poljaka od 2:0 u setovima i 22:18 u trećem setu i tako se izbore za revanš sa Brazilcima, koji su u petak u prvom kolu turnira pobedili našu selekciju 3:1.

Poljaci su odlično počeli meč i imali prednost tokom većeg dela prvog seta. Naša selekcija hvata priključak, preuzima minimalnu prednost i čak dolazi do set-lopte. Mešutim, tada Poljaci vezuju tri poena i osvajaju set 26:24. U tim trenucima je grupa od oko 200 poljskih navijača konstantnim navijanjem uspevala da stvori utisak da ih je gotovo jednak broj sa 40-ak puta brojnijom domaćom publikom.

Drugi set počeo je izjednačeno, a u borbi ravnopravnih protivnika protekla je njegova prva polovina. Međutim, posle 12:12, selekcija SCG pravi niz grešaka, Poljska stiže prednost od četiri poena, pa selektor Travica pokušava da ravnotežu vrati izmenama. Ni ulazak Janića i Stankovića nije imao uticaja na igru, pa je Poljska set dobila rezultatom 25:19.

Situacija u trećem setu nije mnogo obećavala domaćim navijačima, s obzirom na to da je Poljska dugo imala prednost. Kada su u sm finiš gosti ušli sa prednošću od 22:18, samo su najoptimističniji verovali da je preokret moguć, iako su iskustva iz Novog Sada i Katovica mogla da upozore poljskog selektora Losana.

U finišu seta odbrana plavih počela je da funkcioniše izuzetno dobro. Istovremeno je Ivan Ilić, koji je u igru ušao umesto povređenog Nikole Grbića (prst), potpuno zbunio Poljake i doneo promene u napadu plavih. Od poslednjih osam poena u tom setu naša selekcija osvaja sedam, pa uspeva da smanji na 2:1 (25:23). U finišu trećeg seta probudila se i publika u Areni, posle čega je ostatak meča prošao u potpunoj dominaciji domaćih, kako na terenu, tako i na tribinama.

Četvrti set selekcija SCG počinje sa znatno više samopouzdanja, a podrška stiže i sa tribina. Miljkovićeva dva uzastopna asa potpuno su poremetila poljski prijem, pa je domaći tim imao prednost tokom celog seta. Kada je ta deonica igre završena rezultatom 25:20, bilo je jasno da naš tim ulazi u taj-brejk sa psihološkom prednošću.

Međutim, niko nije očekivao da će se do pobede stići toliko lako. Na terenu je daleko odskakao Miljković, odličnu podršku pružao mu je Janić, Ilić je nastavio sa sjajnim asistencijama i Poljska nije ni prišla našem timu. Set je završen rezultatom 15:8, uz ovacije sa tribina Arene.

Dvorana: Beogradska arena. Gledalaca: 7.360 Sudije: Sokolu (Turska), Perejra (Argentina).

SCG: Bojović, Janić 7, Mitrović 4, Roljić, Stanković 5, Samardžić, Grbić 1, Gerić 13, Vujević 10, Miljković 32, Ilić 3, Marković.

Poljska: Štelmah, Vinarski 1, Gruška 9, Zagumni 3, Murek 4, Gžib 2, Ignjačak, Šimanski 3, Vlažli 20, Kadzjevič 6, Sviderski 9, Golaš 11.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.