SKANDAL! Ukrajinka diskvalifikovana jer je nakon meča uperila mač ka Ruskinji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 16:07

SKANDAL! Ukrajinka diskvalifikovana jer je nakon meča uperila mač ka Ruskinji (VIDEO)

Prekršila osnovno pravilo!

Ukrajinska mačevateljka Olga Harlan diskvalificirana je sa Svetskog prvenstva u Milanu u četvrtak jer se nije rukovala sa svojom protivnicom Ruskinjom Anom Smirnovom.

Olga je psotala prva predstavnica svoje zemlje koja se takmičila s jednim ruskim predstavnikom od invazije na Ukrajinu pre gotovo godinu i po dana. Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta zabranjeno je sportistima te zemlje učestvovanje u takmičenjima u kojima nastupaju Rusi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Belorusi.

Ta odredba je izmenkjena u sredu, te sada pokriva samo "sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Belorusiju".

Harlan je tako prihvatila ovaj sportski okršaj protiv Smirnove uz saglasnost kijevskih vlasti, što izgleda pokazuje da se odmiču od bojkota Pariških igara u slučaju nastupa Rusa ili Belorusa pod neutralnom zastavom.

Ukrajinka je četverostruka svetska prvakinja u sablji, a u Milanu je glatko dobila Smirnovu (15-7), koja je nastupila kao pojedinac i pod neutralnom zastavom u skladu s preporukama Međunarodnog odbora (MOO).

Harlan je nakon meča izbegla pozdraviti protivnicu. Suočena s odbijanjem rukovanja, Ruskinja je bezuspešno protestovala i odbijala je napustiti borlište gotovo sat vremena nakon završetka meča.

- Svaki mačevalac mora se rukovati s protivnikom čim se donese odluka o ishodu meča, preciziraju pravila Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) kojom je do izbijanja sukoba predsedavao ruski oligarh Alisher Usmanov.

Ukrainian fencer Olga Kharlan was disqualified for refusing to shake hands with Russian Anna Smirnova

She was allowed to the next round, but then they did not let her go to the fight. pic.twitter.com/gP0lSqZtDV

— Lord Bebo (@MyLordBebo) July 27, 2023

Harlanova je prekršila i druga pravila bacajući sablju prema Ruskinji posle borbe. Ovo spada u antisportsko ponašanje (kažnjava se ili žutim kartonom ili diskvalifikacijom) i pod opasnim i pretećim akcijama protivniku (crveni karton).

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda srpska atletičarka Ivana Vuleta

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.