SIM: Počela regionalna finala, sve spremno za spektakl u Beogradu

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 22:38

SIM: Počela regionalna finala, sve spremno za spektakl u Beogradu

Počela su Regionalna finala Sportskih igara mladih i to u disciplinama u kojima su se deca širom Srbije takmičila u okviru Karavana radosti i prijateljstva.

Put na Državno finale pokušaće da izbor najmlađi atletičari, basketaši i basketašice, fudbaleri, kao i dečaci i devojčice koji su se takmičili u okviru Coca-Cola kupa i igre Lino između dve vatre.

Domaćin prvog Regionalnog finala je opština Žabalj, opština iz koje su ove godine 27. januara Igre i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krenule na svoj put po Srbiji. U Žablju se takmiče ekipe sa teritorije Vojvodine. Na sportskim terenima takmičiće se ekipe iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Bačke Palanke, Kikinde, Apatina, Rume... ukupno 52 ekipe u grupnim i 59 takmičara u pojedinačnim sportovima.

Simovce iz Zapadne Srbije dočekaće u utorak 13. juna domaćini iz Čačka. Za plasman na Državno finale boriće se 61 ekipa i 89 dečaka i devojčica koji će biti učesnici trke na 60 metara. Ovo takmičenje će biti posebno interesantno jer je dosta ekipa koje su prošle godine učestvovale na Državnom, ali i Međunarodnom finalu. Direktor takmičenja Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Filip Komarica izjavio je:

"Čini se da će svaka utakmica u Čačku biti finale pre finala. U ženskom basketu tu su prošlogodišnje pobednice iz Splita ekipa „Alo Požega“, kao i drugoplasirana ekipa sa Međunarodne završnice u Splitu „Šomijeva banda“. Koliko će biti jak turnir u Lino između dve vatre govori činjenica da smo u Požegi i Priboju imali po preko 40 ekipa koje su se takmičile, a tu su u obe kategorije najmlađi Čačani, koji su prošle godine bili u Splitu. Ne smem da zaboravim da pomenem učesnike Coca-Cola kupa, pre svega devojčice iz Novog Pazara, vicešampionke iz Vrnjačke Banje koje se već raduju ponovnom Državnom finalu sa Kruševljankama, ali videćemo... Kod dečaka, ne smem da izdvojim nijednu ekipu, ali je interesantno da su tu dečaci iz ekipe „033“ iz Priboja, koji su u mlađim kategorijama pobeđivali i u Splitu i u Sarajevu, evo ih i dalje sa nama, kao najmlađa ekipa na turniru Coca-Cola kup".

Svi koji se budu zatekli na terenima SC „Mladost“ uživaće u takmičenju i druženju dece iz Ljubovije, Nove Varoši, Malog Zvornika, Novog Pazara, Čajetine, Priboja, Arilja, Kraljeva, Požege...

U sredu 15. juna Simovci iz jugozapadne Srbije, iz Surdulice, Vlasotinca, Sokobanje, Kruševca, Niša, Kuršumlije... doputovaće u Lebane. Takmičiće ses ukupno 50 ekipa i 92 učesnika u četiri sportske discipline. Svi imaju podjednaku šansu da se plasiraju na Državno finale koje se od 10. jula održava u Banji Ždrelo, a kao favoriti ističu se u Lino između dve vatre „Atomski mravi“ iz Kuršumlije i ŽFK „Napredak“ iz Kruševca u Coca-Cola kupu.

Beograd će u petak 16. juna biti domaćin dva velika događaja, Regionalnog finala i ceremonije Svečanog otvaranja. Simovci iz Požarevca, Petrovca na Mlavi, Ćuprije i ostalih mesta iz Centralne Srbije pridružiće se pobednicima turnira iz beogradskih opština na poslednjem Regionalnom finalu. Preko 800 takmičara uživaće u sportskom danu, a oni koji se budu istakli i u sportskom umeću, popuniće mesta rezervisana za učesnike Državnog finala.

Da petak u Beogradu bude praznik dece i sporta doprineće i najsvečaniji događaj 10. sezone, ceremonija Svečanog otvaranja. Na Trgu Republike u 11 časova, uz direktan televizijski prenos, počeće kulturno-zabavni program. Aktivnosti na Trgu krenuće već u 10 časova. Za podizanje atmosfere biće zadužena Goca Tržan. Njen nastup planiran je od 10.30 do 11 i posle 12 časova. Na sportskim terenima odigraće se revijalne utakmice igre Lino između dve vatre, kao i trka na 60 metara. Simovci će pokazati i šta su naučili o očuvanju životne sredine na ekološkom poligonu „Zero Waste – budi deo igre – čuvajmo našu planetu“. Sva deca koja budu došla na Trg moći će u Dunav korneru u okviru kampanje „Pružam ruku, ne podmećem nogu“ da ostave svoje poruke protiv vršnjačkog nasilja. Autore najboljih poruka na kraju sezone nagradiće kompanija Dunav osiguranje. Podršku Simovcima iz Srbije pružila je i Delagacija Evropske unije u Srbiji. Sredstva za realizaciju programa izdvojili su Gradski sekretarijat za sport i Sportski savez grada Beograda.

Deco, dođite u petak u 11 na Trg, da iz Beograda u region pošaljemo najlepšu sliku, poruka je koja stiže iz Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.